Rompetrol si-ar putea declara insolventa, ca urmare a deciziei CC de a declara neconstitutionala Legea de aprobare a Memorandumului dintre stat si The Rompetrol Group, la fel cum procedeaza si alte companii pentru a nu mai plati taxe, sustine premierul Victor Ponta, scrie Mediafax.

Intrebat de jurnalisti daca din partea The Rompetrol Group i s-a comunicat ca exista posibilitatea sa isi relocheze afacerea din Romania, Ponta a raspuns: "Mai grav, sa intre in insolventa. Cum mai intra si altii in insolventa, sa nu mai plateasca nicio taxa".

El a mai afirmat ca ii este teama pentru locurile de munca de la Rompetrol si investitia din Romania a companiei.
Legea de aprobare a Memorandumului de intelegere intre statul roman si Rompetrol, in legatura cu care presedintele Traian Basescu a formulat o sesizare la Curtea Constitutionala (CC), a fost declarata, joi, neconstitutionala.

CC a admis astfel sesizarea facuta de seful statului. Sesizarea trebuia discutata de judecatorii Curtii Constitutionale in 13 noiembrie, insa atunci s-a decis amanarea dezbaterilor pentru 21 noiembrie.

Presedintele Traian Basescu a sesizat, la 24 octombrie, Curtea Constitutionala, in legatura cu legea de aprobare a Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group N.V.

Citeste si:
UE vrea să taxeze 70.000 de mari companii pentru acces pe piaţa unică
UE caută noi surse de venit...

Recent, senatorii au respins cererea de reexaminare prin care presedintele Traian Basescu solicita, in iulie 2013, respingerea legii de aprobare a Memorandumului de intelegere intre statul roman si Rompetrol, semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013.

Seful statului a aratat in sesizare ca legea are ca obiect aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman, in calitate de proprietar al actiunilor detinute in cadrul S.C. Rompetrol Rafinare S.A. si The Rompetrol Group N.V.

"Astfel, cele doua parti semnatare isi asuma un angajament de cumparare din partea The Rompetrol Group N.V. a unui pachet minoritar de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al «Rompetrol Rafinare» - S.A., detinut in prezent de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), in schimbul a 200 de milioane de dolari americani. Ca o premisa a implementarii tranzactiei mai sus-amintite, OPSPI va face demersuri utile si necesare pentru ca toate procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti si masurile administrative initiate impotriva S.C. «Rompetrol Rafinare» - S.A. sa inceteze", se arata intr-un comunicat al Presedintiei care citeaza sesizarea catre CC.

Presedintele precizeaza ca cele doua parti stabilesc constituirea unui fond de investitii kazah-roman, sub forma unei societati cu structura actionariatului 80% The Rompetrol Group si 20% statul roman, care va investi in proiecte din domeniul energetic.

Citeste si:
Rompetrol, 12 noi stații deschise în primele 4 luni
Rompetrol, 12 noi stații...

"Asadar, legea supusa reexaminarii are un caracter individual ea fiind conceputa nu pentru aplicarea ei la un numar nedeterminat de cazuri concrete, ci intr-un singur caz prestabilit expres pentru realizarea tranzactiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul in Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda", a scris Basescu in sesizare.

El a amintit ca CC s-a pronuntat cu privire la aceste aspecte prin Decizia 600/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, 1060/26.11.2005, apreciind ca: "Fara indoiala, este dreptul legiuitorului de a reglementa anumite domenii particulare intr-un mod diferit de cel utilizat in cadrul reglementarii cu caracter general sau, altfel spus, de a deroga de la dreptul comun, procedeu la care, de altfel, s-a mai apelat in aceasta materie", dar ca "[...] in ipoteza in care, insa, reglementarea speciala diferita de cea constitutiva de drept comun, are caracter individual, fiind adoptata intuitu personae, ea inceteaza de a mai avea legitimitate, dobandind caracter discriminatoriu si, prin aceasta, neconstitutional".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Memorandumul privind desfiintarea SIIJ, adoptat in sedinta de Guvern
Setari Cookie-uri