"Consortiul format din HABAU PPS Pipeline Systems-INSPET-IPM-Partners Romania s-a incadrat in graficul agreat si, la sfarsitul lunii decembrie 2013, s-au incheiat lucrarile principale de pe teritoriul Romaniei la gazoductul Iasi - Ungheni", potrivit ANRM, conform Mediafax.

Institutia mentioneaza ca in perioada urmatoare vor avea loc mai multe verificari si probe privind functionarea in conditii de siguranta, lucrari care presupun curatirea conductelor, probe de presiune, interconectarea cu sistemul de transport. Proiectul este dezvoltat in baza unui acord incheiat intre ministerele Economiei din Romania si Republica Moldova si are ca obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale din cele doua tari.

Premierul Victor Ponta a participat, in august 2013, in Republica Moldova, la ceremonia de inaugurare a lucrarilor, alaturi de premierul Iurie Leanca si comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger. Ponta declara la 31 august ca gazoductul va fi finalizat in decembrie, raspunzand unei intrebari legate de faptul ca santierul respectiv ar fi abandonat si ca a disparut conducta adusa la inaugurare.

Aflat pe santierul gazoductului, unde nu a gasit niciun muncitor, presedintele Traian Basescu afirma in septembrie 2013 ca lucrarile nu pot fi finalizate la termen, in decembrie, ci poate in februarie. Consortiul care construieste conducta de gaze, format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet si IPM-Partners (Romania), a aratat ca va respecta termenul contractual pentru executia "firului principal" al conductei, stabilit pentru 20 decembrie.