Rompetrol a luat "toate masurile pregatitoare" pentru a investi 350 milioane dolari in Romania, intr-o centrala pe platforma Petromidia si extinderea retelei de benzinarii, in baza acordului cu Guvernul prin care statul va primi 200 milioane dolari pentru un pachet de actiuni la companie, informeaza Mediafax.

Investitiile ar urma sa fie derulate pe parcursul a trei ani. "Ne bucura faptul ca, in sfarsit, Guvernul roman este dispus sa isi asume pasii necesari pentru aplicarea Memorandumului semnat cu grupul Rompetrol. Speram ca acest anunt va fi urmat la scurt timp si de masuri concrete pentru eliminarea starii de incertitudine aparuta la sfarsitul anului 2013. Din punctul nostru de vedere, am luat toate masurile pregatitoare pentru indeplinirea angajamentelor asumate in Memorandum imediat ce Guvernul finalizeaza procesul de adoptare", a declarat luni, intr-un comunicat, vicepresedintele grupului Rompetrol, Azamat Zangulov.

Potrivit memorandumului, statul va incasa 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare. De asemenea, KazMunaiGaz, actionarul majoritar al Rompetrol, promite sa infiinteze un fond care va investi in proiecte din domeniul energetic.

"Am identificat si realizat pasii pregatitori pentru proiecte cu o valoare de aproximativ 350 milioane de dolari, reprezentand o treime din valoarea fondului", a spus Zangulov. Din cele 350 milioane de dolari, Rompetrol va utiliza 150 milioane de dolari pentru costructia unei centrale de cogenerare pe platforma rafinariei Petromidia. Celelalte 200 milioane de dolari vor fi alocate extinderii retelei de benzinarii in Romania, care cuprinde in prezent 450 de unitati.

Premierul Victor Ponta i-a cerut saptamana trecuta ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, sa pregateasca, impreuna cu Ministerul Justitiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul sa aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunand ca vrea sa salveze compania si imaginea tarii fata de investitori.

Zangulov afirma la sfarsitul lunii decembrie ca memorandumul de intelegere dintre Guvern si Rompetrol ar putea fi aprobat de Executiv in luna ianuarie. In luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de intelegere intre statul roman si Rompetrol, in legatura cu care presedintele Traian Basescu a formulat o sesizare la Curtea Constitutionala, a fost declarata neconstitutionala. Basescu a aratat ca Presedintia nu a atacat pe fond memorandumul si, ca atare, el a ramas in vigoare, aratand ca premierul Victor Ponta va trebui sa si-l asume prin hotarare de guvern, "daca simte nevoia".

Citeste si:
Rompetrol, 12 noi stații deschise în primele 4 luni
Rompetrol, 12 noi stații...

Cu activitati de rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, productie si servicii industriale, grupul Rompetrol este prezent in 12 tari si are peste 7.000 de angajati.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Salarii mai mari pentru polițiști. Marcel Vela: Acesta este un act de dreptate
Setari Cookie-uri