20 Ianuarie 2014

Toti producatorii de magiun de prune, obligati sa foloseasca refractometru



Magiunul de prune din comert, inclusiv cel din piete, va trebui sa aiba un continut de substanta uscata solubila mai mare de 55%, determinata cu ajutorul refractometrului - un aparat de masurare a indicelui de refractie al substantelor, potrivit Mediafax.

Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de ordin comun al ministrilor Agriculturii si Sanatatii. Refractometrul poate fi folosit pentru determinarea compozitiei unui amestec, iar cele mai ieftine aparate costa intre 200 si 400 de lei.

Magiunul de prune este definit in proiectul de act normativ drept o pasta groasa, omogena, obtinuta prin fierberea prunelor proaspete dupa indepartarea partilor necomestibile, fara adaos de zahar/zaharuri sau de produse alimentare ce contin monozaharide sau dizaharide utilizate pentru proprietatile lor indulcitoare.

La fabricarea magiunului pot fi utilizate, potrivit ministerelor Agriculturii si Sanatatii, nuci, seminte de oleaginoase, cum ar fi seminte de floarea-soarelui, seminte de dovleac, seminte de susan sau seminte de pin, alune de padure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan.

Materia prima pentru fabricarea magiunului de prune o reprezinta exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se preteaza fabricarii acestui produs.



Citeste si