Posta Romana a obtinut in ultimul trimestru al anului 2013 un profit operational de 15,1 milioane de lei, dupa ce si-a reorganizat si eficientizat activitatea, incluisiv prin reducerea personalului cu 5.436 angajati. la 27.451, scrie Mediafax.

"Posta Romana anunta imbunatatirea situatiei economico-financiare, inregistrand profit in fiecare luna a ultimului trimestru al anului 2013. Astfel, profitul operational al trimestrului patru al anului trecut este estimat la 15,1 milioane de lei, efect al implementarii masurilor de reorganizare, eficientizare si restructurare. Proiectele de crestere a veniturilor si de pastrare a cotei de piata, in principal pe sectorul trimiterilor postale, au inregistrat primele efecte in privinta situatiei financiare a companiei", se arata intr-un comunicat al Postei.

Datele companiei arata ca in 2013 Posta si-a pastrat cota de piata, in conditiile liberalizarii complete a pietei serviciilor postale in Romania la inceputul anului trecut. "Rezultatele financiare aferente intregului an vor fi consolidate dupa evaluarea si compensarea de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a costului net, rezultat din obligatia Postei Romane privind prestarea serviciului postal universal. La nivel european cota de compensare estimata variaza intre 2,2% si 6,5% din cifra de afaceri anuala a operatorilor postali desemnati ca furnizori de serviciu postal universal", se mentioneaza in comunicat.

Cifrele pozitive din ultimul trimestru al anului 2013 au fost efectul aplicarii unei serii de masuri luate de noul management pentru eficientizarea si dezvoltarea activitatii, cat si pentru optimizarea cheltuielilor, prin restabilirea echilibrului intre volumul de prestatii postale si numarul de angajati, conform sursei citate.

La 1 ianuarie 2013, Posta Romana avea 32.887 de angajati. In perioada 18-23 august 2013, 3.650 de angajati ai companiei au fost disponibilizati, dintre acestia 66% optand individual pentru acest proces. La data de 31 decembrie 2013, numarul de angajati ai Postei Romane este de 27.451, cu 5.436 mai putini decat la inceputul anului.

Potrivit comunicatului, Posta Romana a achitat anul trecut taxe si impozite (TVA, CAS, etc) de peste 240 milioane de lei. La finele anului trecut, compania avea datorii restante catre bugetul de stat, esalonate pe o perioada de 5 ani, pana la data de 15 iunie 2018.

"Aceste datorii sunt determinate de amenda primita de la Consiliul Concurentei in anul 2007, in cuantum de 103 milioane lei si datorii fiscale identificate de ANAF, in mai 2013, in cuantum de 107 miliioane de lei, aferente perioadei 2003-2012. Conform graficului de esalonare, Posta achita lunar suma de 3,6 milioane lei", se mai spune in comunicat.

Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei in 2012, Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritoriala de 5.687 de unitati. Actionarii CNPR sunt MSI - 75% si Fondul Proprietatea - 25%. Compania avea la sfarsitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, in crestere cu 2,9% fata de 2011, potrivit datelor din bilantul Postei.

In perioada 2008-2012, compania a consemnat piederi in fiecare an, care, cumulate, au atins 530 milioane de lei, cu toate ca a bugetat profit in fiecare an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri