"Performanta economica a companiilor din industrie a fost serios afectata de decalajul mare intre preturile foarte ridicate la resursele de baza din prima parte a anului trecut si pretul la raft al carnii de pasare. In a doua parte a anului, dupa o recolta record la cereale, lucrurile s-au reglat astfel incat la finalul acestuia vanzarile Agricola de carne de pui au crescut efectiv cu 7% in volum in 2013 (34.724 tone) fata de anul precedent, respectiv cu 8% in valoare", se arata intr-un comunicat al Agricola.

Anul trecut, 85% din carnea de pui comercializata a fost carne refrigerata. Exporturile s-au redus cu aproximativ 30% fata de anul anterior (circa 12% din productia de carne) deoarece compania s-a concentrat mai mult pe piata interna, in special in zona retailului traditional, unde livreaza 34% din productia de carne, fata de 22% in 2012.
Estimarile companiei arata o cota de piata de 16% pentru Agricola in 2013, iar pentru anul in curs obiectivul este cresterea cu inca un punct procentual.

Grupul de firme Agricola a inregistrat o cifra totala de afaceri de 590,468 milioane lei (aproximativ 133 milioane euro), similara celei din anul precedent, ca urmare a scãderii cifrei de afaceri la oua, din cauza scaderii preturilor, respectiv a cifrei de afaceri din business-ul cu nutreturi combinate.

Citeste si:

La categoria mezeluri (salamurile crud-uscate si preparatele fiert-afumate obtinute la Salbac SA, companie din cadrul Grupului de firme Agricola), valoarea totala a vanzarilor a fost cu 7,5% mai mare decat in 2012, in conditiile in care piata s-a contractat.

Europrod, compania din grup care comercializeaza semipreparate si produse tip ready-meal, si-a mentinut anul trecut o cota de piata de 19%.

Agricola Bacau este unul dintre cei mai mari producatori de carne de pui din Romania si principalul exportator din aceasta categorie. Grupul este controlat de mai multi investitori romani, printre care Gheorghe Antochi. Printre principalii concurenti ai firmei din Bacau se numara Avicola Brasov, Transavia Alba-Iulia, Avicola Calarasi, Avicola Buzau si Agroli Group.