Aproape 7.100 de firme mici si mijlocii au obtinut punctajul minim, de 60 de puncte, necesar pentru a trece in etapa urmatoare pentru obtinerea ajutorului de minimis, in conditiile in care bugetul alocat ar ajunge la minim 1.111 de IMM-uri, cele mai multe cereri fiind in Bucuresti, Cluj si Timis.

IMM-urile au putut sa depuna cereri pentru ajutorul de minimis in perioada 15 ianuarie, ora 10:00, 24 ianuarie, ora 20.00, interval in care au fost incrise in program 7.138 de firme. Dintre acestea, 7.082 au obtinut punctajul minim, de 60 de puncte, pentru a trece in etapa de verificare a dosarelor, potrivit datelor Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism (DIMMMAT), citate de Mediafax.
Ajutorul de minimis pentru IMM-uri, in cuantum de maxim 100.000 de euro, acopera 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finantare, iar perioada de acordare este de doi ani fiscali.
Cele mai multe inscrieri in program s-au facut in Bucuresti (927 IMM-uri), Cluj (474 IMM-uri), Timis (357 IMM-uri) si Bihor (345 IMM-uri).
IMM-urile trebuie sa mentina locurile de munca existente la data inregistrarii cererii de finantare si sa creeze pana la finalizarea investitiei, dar si sa mentina ulterior pentru o perioada de trei ani locurile de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele trei luni.
Autoritatile estimeaza ca vor beneficia de aceste ajutoare cel putin 1.111 de IMM-uri, daca toate solicitarile ar viza nivelul maxim al ajutorului de minimis.
Ajutoarele se vor acorda pe baza unor punctaje si nu pe principiul primul venit-primul servit.
Punctajul acordat IMM-urilor la inscriere este urmatorul: pentru productie - 35 de puncte, la invatamant, stiinta, cercetare - 30 puncte, iar pentru servicii, sanatate, asistenta sociala, cultura si arta - 20 puncte. Microintreprinderile primesc 15 puncte, intreprinderile mici - 10 puncte, iar cele mijlocii - 5 puncte. Al treilea indicator, de departajare, vizeaza numarul de persoane angajate. Astfel, pentru un angajat firma primeste 15 puncte, pentru doua locuri de munca nou create - 20 de puncte, 3 locuri de munca - 25 puncte, 4 locuri - 30 puncte si cinci locuri - 35 de puncte.
Cel mai mare punctaj este de 100 de puncte, iar punctajul minim pentru aprobarea proiectului este de 60 de puncte. Din totalul cererilor inregistrate, 843 au avut punctaj maxim.
Dupa inscriere, timp de 60 de zile, vor fi verificate dosarele pentru a nu exista neconcordante.
Ministerul Finantelor a decis ca sesiunea de inregistrare online pentru schema de minimis derulata in august anul trecut si reclamata de mai multi inreprinzatori sa fie anulata si reluata pentru a fi eliminata astfel orice suspiciune cu privire la corectitudinea procesului.
La acea data, mai multi intreprinzatori care au incercat sa acceseze pagina de internet a Ministerului Finantelor au reclamat ca sectiunea dedicata schemei de minimis s-a blocat dupa deschidere, iar la scurt timp procesul de selectie a fost declarat inchis, acestia nemaiputand aplica pentru ajutorul financiar.
Ulterior, ministerul a transmis un comunicat in care arata ca pagina de internet dedicata schemei de minimis pentru IMM-uri a fost accesata de 20.225 de persoane, iar restul celor interesati nu au mai putut intra pe site deoarece limita tehnica a echipamentelor IT "era deja atinsa".
Bugetul pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investitii este de 500 milioane lei (125 milioane euro), plata ajutorului efectuandu-se pana la finele anului 2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri