Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan si alte sapte persoane au fost trimisi in judecata, in dosarul in care sunt acuzati de spalare de bani si delapidarea patrimoniului Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la peste 12 milioane de euro, conform Mediafax.

Liviu Luca, Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu, Elena Petrovici, Zizi Anagnastopol, in calitate de reprezentanti ai conducerii executive a SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA) si membri ai Consiliului Director al Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom, la data faptelor, Reveica Davidescu si Emil Nache, precum si Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan, in calitate de imputerniciti ai societatilor offshore Comac Ltd., Stone Com Ltd si Elbahold Ltd, sunt acuzati in aceasta cauza de initiere a unui grup infractional organizat, delapidare si spalare de bani.
Dosarul a fost trimis joi Tribunalului Bucuresti, primul termen fiind stabilit la 13 februarie.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca in perioada 2005 - 2006, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan au constituit un grup infractional organizat ce a avut drept scop initial obtinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia.
Fondurile au fost folosite in dauna Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA si implicit a membrilor sai, prin participarea offshore-ului Elbahold Ltd, controlat la acel moment de Vintu si ulterior de Luca, la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), actiunile Asociatiei Salariatilor diminuandu-se de la 50 la 25 la suta, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.
Planul infractional al gruparii s-a derulat in mai multe etape. In prima etapa, Liviu Luca, Elena Petrovici, Nicolae Tanasescu, Gheorghe Supeala si Ioan Bohalteanu, in calitate de membri ai Comitetului Director al Asociatiei Salariatilor din S.N.P. Petrom SA - Petrom, organ decizional, conform statului, care detinea 50 la suta din capitalul social al SC PSV Company SA, au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi actiuni.
"In cea de a doua etapa, s-a urmarit, pe de o parte, neexercitarea dreptului de preemtiune de a subscrie actiuni de catre Asociatia Salariatilor din S.N.P. Petrom SA, iar pe de alta parte, crearea unui flux de lichiditati pentru SC PSV Company SA, prin creditarea acestei societati, prin patru contracte de imprumut asigurandu-se un plus in activul societatii PSV Company SA in cuantum de 90 milioane de lei", au precizat procurorii DIICOT.
Totodata, in aceasta etapa s-a urmarit ca organele de conducere ale SC PSV Company SA si ulterior actionariatul sa incuviinteze participarea unui offshore controlat de Ovidiu Sorin Vintu, ajutat de Octavian Turcan - Wellserv Ltd sau Elbahold Ltd - la majorarea de capital social.
"In cea de a treia etapa, o parte din fondurile pe care Asociatia Salariatilor din S.N.P. Petrom SA - Petrom le imprumutase SC PSV Company SA au fost transferate catre Comac Ltd - Cipru si Stonecom Ltd - Cipru, prin achizitia mai multor pachete de parti sociale sau actiuni la mai multe societati comerciale detinute de catre cele doua offshore-uri, care nu aveau legatura cu activitatea de baza a societatii, la preturi supraevaluate", au mai scris procurorii in rechizitoriu.
In etapa a patra, sumele incasate de Comac Ltd. si Stonecom Ltd. au fost transferate imediat catre Elbahold Limited - Cipru, care a subscris toate actiunile ramase, reprezentand aproximativ 50 la suta din capitalul social al fostei societati Petromservice, potrivit DIICOT.
"Avand in vedere ca infiintarea Asociatiei Salariatilor din SNP "Petrom" SA s-a realizat in scopul prevazut de OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, iar prin Actul constitutiv, Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA avea ca scop principal «dobandirea si distribuirea de actiuni ale SNP Petrom SA, ale filialelor sale, precum si ale societatilor comerciale la care SNP Petrom SA este actionar, in numele si pentru salariatii si pentru membrii CA ai SNP Petrom SA», prin punerea in aplicare a planului infractional, inculpatii au prejudiciat patrimoniul Asociatiei si implicit a membrilor sai (74.475 persoane) cu suma de 41.213.717 de lei", au mai aratat procurorii DIICOT.
Prejudiciul a fost format din diminuarea valorii contabile a pachetului de actiuni detinut de Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al SC PSV Company SA. La acest lucru s-a adaugat acordarea de imprumuturi fata de PSV, urmata de participarea Elbahold Ltd la majorarea de capital social, au precizat procurorii.
Astfel, majorarea capitalului social prin aportul Elbahold LTD, la data de 30 septembrie 2005, a determinat o scadere a valorii contabile a pachetului de actiuni detinute de AS SNP cu peste 41 de milioane de lei. Valoarea contabila a pachetului de actiuni a scazut astfel de la 99,029,745 de lei la 57,816,028 de lei, potrivit DIICOT.
"Aceasta reprezinta diminuarea valorii pachetului de actiuni detinut de Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA de la 50% la 25% la capitalul social al PSV, prin nesubscrierea pachetului de actiuni care sa ii conserve aceeasi cota de participare, in conditiile in care la data subscrierii de catre Elbahold Ltd a pachetului de actiuni scoase la vanzare la valoarea nominala, Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA detinea deja creante asupra PSV in cuantum de peste 12 milioane euro", au mai scris procurorii in actul de sesizare a instantei.
Patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP "Petrom" SA si, implicit, a membrilor sai (74.475 de persoane) a mai fost prejudiciat si cu suma de 12.808.332 de euro. Anchetatorii spun ca Liviu Luca si-a insusit, odata cu preluarea controlului Elbahold Ltd la data de 11 septembrie 2006, aceasta suma, care provenea din folosirea si traficarea a 90 de milioane de lei, din fondurile Asociatiei, obtinuta de SC PSV Company SA, din patru contracte de imprumut.
Procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunurile mobile si imobile ale inculpatilor.
Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat definitiv, in 24 ianuarie, de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul favorizarii lui Nicolae Popa, condamnat, la randul sau, in 2006, in legatura cu prabusirea FNI. Vintu a fost incarcerat in noaptea de 24 spre 25 ianuarie.
Sorin Ovidiu Vintu fusese eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, dupa executarea unui an de inchisoare din pedeapsa primita pentru santajarea lui Sebastian Ghita.
Intr-un alt dosar, in 13 septembrie 2012, procurorii Parchetului instantei supreme l-au trimis in judecata pe Vintu, alaturi de Liviu Luca, Octavian Turcan, fostii directori ai Petromservice Gheorghe Supeala si Zizi Anagnostopol, in dosarul delapidarii Petromservice, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. Dosarul delapidarii Petromservice este judecat tot la Tribunalul Bucuresti.
Intr-un al treilea dosar aflat pe rolul instantelor, Vintu este judecat in procesul privind devalizarea Fondului National de Investitii (FNI), fiind acuzat de spalare de bani si instigare la delapidare.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri