“Pamantul este pentru noi asa cum petrolul este pentru arabi!”, sustine Cristian Erbasu, unul dintre cei mai importanti antreprenori din Romania cu afaceri in domeniul constructiilor, care, incepand de anul trecut a intrat pe un nou segment de piata dupa ce a lansat brandul Erbalact, specializat in productia de lactate.

Cristian Erbasu este de parere ca atentia autoritatilor din Romania ar trebui indreptata si spre drumurile secundare – drumuri nationale, drumuri judetene si drumuri comunale – care creeaza legaturi cu orasele si zonele rurale mai mici, si care, la randul lor, pot favoriza agricultura, unul dintre cele mai mari pariuri ale Romaniei din ultimii ani.
“Trebuie luate in calcul si retelele mici si mijlocii de drumuri, iar utilizarea vechilor retele, facute cu multi ani in urma, nu este potrivita. Avem nevoie si de alte drumuri. (...) Investitiile derulate pana acum s-au facut exclusiv pe nevoi imediate, nu pe ideea de a dezvolta turism sau agricultura. Observam acele drumuri secundare utilizate in agricultura, din statele europene dezvoltate – unde merg doar utilajele agricole, drumuri pe care se dezvolta irigatiile, partea electrica. Trebuie gandite si integrate. Cel mai valoros pentru noi este pamantul, care pentru noi cum este petrolul pentru arabi. In urma cu cativa ani agricultura nu era un pariu. La nivel global se cere tot mai multa hrana. Noi ne aflam intr-o zona a Europei unde se cere si exista hrana de calitate (bio/eco) – terenul nostru este inca sanatos – si poate fi foarte bine utilizat in aceste scopuri”, a declarat pentru wall-street.ro – antreprenorul roman.
Cristian Erbasu apreciaza ca avem nevoie de o strategie de conectare a drumurilor judetene, comunale si nationale cu noile artere care se contruiesc.
“Exista riscul ca noile proiecte de autostrazi sa aiba un trafic foarte scazut. Vor merge tirurile internationale, dar populatia Romaniei nu le va putea folosi la potentialul real. (...) Nu s-a facut un studiu de trafic. Este posibil ca aceste proiecte sa nu antreneze potentialul economic al Romaniei in totalitate si ne putem trezi ca abia peste 15 ani sa putem ajunge la traficul previzionat de studiile initiale”, a completat omul de afaceri.
O explicatie pentru care s-a ajuns in aceasta situatie tine in principal de o strategie care nu a vizat o dezvoltare a industriei, sustine Erbasu.
“Sunt sosele care nu duc nicaieri. Vom avea nevoie de 10 ani ca sa ducem la bun sfarsit un proiect daca nu luam in calcul ca jumatate din populatia tarii locuieste la sat, in zona rurala. Chiar daca pentru constructori astfel de proiecte nu par viabile, in final balanta veniturilor este echilibrata. (...) Soselele fara legatura nu vor fi eficiente”.

Piata constructiilor da semne de revenire: “Alegerile electorale sunt artificiale pentru industria de profil”

Piata constructiilor da usoare semne de revenire, in special datorita proiectelor de infrastructura care au fost deblocate in acest an, iar tendinta arata o usoara panta optimista, a mai spus Cristian Erbasu pentru wall-street.ro.
“Piata va fi mai buna. Ma asteptam la inceput sa fie cu mult mai buna, dar realist vorbim ne asteptam la o revenire usoara. Este important ce pregatim pentru anul viitor. In 2014, in constructii, vorbim de o crestere de o singura cifra. Ar fi bine daca am reveni la nivelul anului 2012. (...)Suntem intr-un an electoral, iar perioada de alegeri este artificiala pentru cresterea din constructii. Cresterile sanatoase sunt pe o curba care tine cativa ani consecutivi. Observam o revenire a consumului in zona privata”, sustine Cristian Erbasu.

In ceea ce priveste business-ul Erbasu SA, antreprenorul roman se asteapta la o usoara crestere, pe toate cele trei sectoare ale activitatii companiei: constructii, HORECA si agricultura.

“Pe parte de constructii suntem implicati in jur de 20-25 de proiecte cu valori cuprinse intre 3 milioane de euro si 21 de milioane de euro. Anul trecut au fost cateva proiecte blocate, care, in 2014, s-au deblocat. Foarte activi vom deveni in acest an in dezvoltarea brandului Erbalact. Suntem la inceput de drum, unde pasii sunt mai greoi. In momentul de fata fabrica lucreaza la 30% din capacitate, in primele sase luni de functionare. Pana la sfarsitul anului vom ajunge la 60-70% din capacitate. Planuim extinderea si catre marile retele de hipermarketuri. Avem deja incheiate contracte, iar pana la jumatatea anului vom incepe distributia si pe acest segment”, a conchis Cristian Erbasu.

Omul de afaceri a investit aproximativ 9 milioane de euro in dezvoltarea fabricii Erbalact.

"Erbalact a necesitat o investitie de circa 3 milioane de euro numai in dezvoltarea fabricii, urmand ca pe parcursul urmatorilor trei ani, in functie de amploarea si succesul pe care il va avea acest business, sa mai fie investiti inca 6 milioane de euro in perfectionarea fermei de vaci", spunea Erbasu pentru wall-street.ro in urma cu un an de zile.
Potrivit reprezentantului companiei, fabrica de lactate si branzeturi de langa Targoviste are o capacitate de 20.000 de litri pe zi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri