Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a cumparat o cincime din obligatiunile emise in luna decembrie de Transelectrica (TEL), in valoare de 200 milioane lei, primul plasament de titluri efectuat de compania de stat.

BERD a participat cu 40 milioane lei la finantarea totala de 200 milioane lei atrasa de Transelectrica prin emisiunea de obligatiuni, a anuntat institutia financiara intr-un comunicat.

Fondurile vor fi utilizate pentru finantarea investitiilor si refinantarea unor obligatii financiare cu scopul de a optimiza structura de finantare a companiei si de a reduce riscurile legate de variatia costurilor si deprecierea monedei nationale, potrivit BERD.

Transelectrica a inregistrat in 2013 venituri de 2,46 miliarde lei (558,32 milioane de euro), in scadere cu 10,8% fata de nivelul de 2,76 miliarde de lei in 2012, dar a raportat un profit net de 162,29 milioane de lei (36,8 milioane de euro), de 4,7 ori mai mare, potrivit Mediafax.

La sfarsitul anului trecut, compania avea datorii totale in valoare de 2,59 miliarde de lei (587,8 milioane de euro), cu 3% mai mari comparativ cu 2,51 miliarde de lei in 2012.

Citeste si:
Primele obligatiuni ipotecare listate pe Bursa de Valori Bucuresti
Seful Alpha Bank dupa...

Transelectrica este operatorul sistemului national de transport al energiei electrice.

Transportatorul de electricitate a fost transferat, saptamana tracuta, de la Ministerul Finantelor la Secretariatul General al Guvernului (SGG).

SGG controleaza 58,68% din capitalul Transelectrica, iar Fondul Proprietatea detine o participatie de 13,49%. Restul titlurilor, respectiv 27,81% din titluri, apartin altor actionari.

Transelectrica a atras in decembrie anul trecut 200 milioane de lei (44,8 milioane euro) printr-o emisiune de obligatiuni, la o dobanda de 6,1% pe an. Obligatiunile sunt tranzactionate incepand din luna ianuarie la Bursa de Valori Bucuresti.

Citeste si:
Alpha Bank va lista obligatiuni ipotecare pe Bursa de Valori Bucuresti
Alpha Bank va lista...

Emisiunea de obligatiuni din decembrie face parte dintr-un program de 900 milioane lei (201,6 milioane de euro) pentru astfel de imprumuturi in perioada 2013-2017 atat in lei, cat si in valuta, aprobat de actionari in septembrie 2013.

Compania are nu va lansa o noua emisiune mai devreme de luna iulie, cand ANRE va stabili normele de reglementare a pietei energiei pentru urmatorii cinci ani, a afirmat in luna ianuarie directorul general al Transelectrica, Stefan Bucataru.

Actiunile Transelectrica au inchis miercuri la bursa de la Bucuresti in urcare cu 0,76%, la 15,85 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 1,161 miliarde lei.

Citeste si:
Marile companii de pe bursa taie bugetele de frica Ordonantei Taxelor
Marile companii de pe bursa...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Finantele anunta finalizarea planului de finantare externa pentru 2019