In prima jumatate a anului piata a urcat cu 3,5%, dar a scazut cu 3,3% in trimestrul al treilea si cu 2,4% in ultimele trei luni.

In euro, piata a crescut anul trecut cu 1,1%, la 2,65 miliarde euro.

"Evolutia din trimestrul 4 a fost sub asteptari, ceea ce a dus la stagnarea pietei la nivelul intregului an 2013. Disponibilitatea medicamentului in Romania se deterioreaza continuu, atat in zona superioara, datorita subfinantarii si exportului paralel, cat si la baza piramidei, prin disparitia DCI-urilor si produselor cu preturi mici", a declarat Petru Craciun, directorul general al Cegedim Romania.

Medicamentele pe baza de reteta (Rx) din farmacii au atins o valoare de 8,38 miliarde lei (1,89 miliarde euro), in scadere cu 0,8%, in timp ce produsele fara prescriptie (OTC) au insumat 1,77 miliarde lei (402,8 milioane euro), in crestere cu 6,5%.

Citeste si:

Pe canale de distributie, segmentul de spital a scazut cu 0,5%, la 1,58 miliarde lei (357 milioane euro), iar retailul (farmaciile) a stagnat, la 10,1 miliarde lei (2,3 miliarde euro).

Anul trecut, ierarhia principalelor 20 de corporatii s-a modificat, Roche devenind liderul pietei, dupa ce a devansat Sanofi (inclusiv Zentiva). Locul trei este in continuare ocupat de Novartis.

Topul primilor zece jucatori este completat, in ordine, de Servier, Pfizer, GlaxoSmithKline, Merck & Co, Ranbaxy, AstraZeneca si Krka.

In esalonul 11-20 se regasesc, in ordine, companiile Antibiotice, Johnson&Johnson, Teva, Abbvie, Menarini, Bristol Myers Squibb, Bayer, Alvogen, Abbott si Eli Lilly.

Sursa foto: Medicamente, Shutterstock.com