Afacerile Romgaz bat pasul pe loc, dar profitul scade

Cifra de afaceri a producatorului de gaze naturale Romgaz Medias (SNG) a crescut cu 1,5% anul trecut, la 3,89 miliarde lei (881,2 milioane euro), desi cantitatile de gaze interne si din import livrate s-au redus, iar profitul a scazut cu 16,8%, la 930,7 milioane lei (210,6 milioane euro).

Compania a consemnat in anul 2012 o cifra de afaceri de 3,83 miliarde lei si un castig de aproape 1,12 miliarde lei.

Romgaz precizeaza, in raportul anual preliminat transmis, joi, Bursei de Valori Bucuresti (BVB), ca rezultatele financiare aferente anului trecut sunt neauditate si intocmite conform standaredelor internationale de raportare financiara (IFRS).

"Desi pretul gazelor din productia interna s-a majorat cu 15% fata de pretul de livrare al anului anterior, cifra de afaceri a societatii a crescut doar cu 1,5%, datorita diminuarii cantitatilor de gaze interne si din import livrate. Reducerea cantitatilor de gaze livrate din import se datoreaza atat scaderii cererii de consum pe piata de gaze naturale, cat si prevederilor Ordinului ANRE nr.24/2013 (...) conform caruia producatorii de gaze naturale nu mai au obligatia sa livreze gaze in amestec intern cu import", se arata in raport, conform Mediafax.

Romgaz a produs anul trecut 5,65 miliarde metri cubi de gaze naturale, in scadere cu 0,2% fata de 2012, cand cantitatea a fost de 5,663 miliarde metri cubi.

Citeste si:
Companiile austriecilor din asigurări, profit URIAS în România în...
Companiile austriecilor din...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

"Productia de gaze naturale a fost stabilizata, productia medie zilnica inregistrata fiind marginal mai mare decat cea din 2012, iar pentru perioada 2011-2013 declinul anual de productie a fost zero, ca urmare a derularii proiectelor de reparatii sonde si foraj. Rata de inlocuire a rezervelor dovedite de gaze naturale a fost de 70%, in principal ca urmare a sondelor de explorare si evaluare si a studiilor de zacamant realizate", se mentioneaza in raport.

Compania opereaza in Romania 3.255 de sonde de productie a gazelor, care exploateaza 148 de zacaminte comerciale. Romgaz detine si 35 de sonde de explorare in 9 perimetre.

Pentru a stopa declinul productiei de gaze, Romgaz a crescut anul trecut investitiile cu 63,4%, de la 519 milioane lei in 2012 la 848,24 milioane de lei.

Din totalul investitiilor de anul trecut, compania a alocat 420,1 milioane de lei pentru activitatile de explorare, forand 22 de sonde, cu o rata de succes de peste 70%. De asemenea, compania a identificat trei noi acumulari de gaze naturale.

Citeste si:
Primele cifre care arată cât de afectate de pandemie au fost marile...
Primele cifre care arată cât...

Compania este cel mai mare operator de depozite subterane de inmagazinare a gazelor, avand o cota de peste 90% din aceasta piata. Romgaz opereaza sase depozite de inmagazinare, in care poate stoca 2,76 miliarde metri cubi de gaze, aproape jumatate din productia anuala a companiei.

Veniturile din activitatea de inmagazinare au crescut anul trecut cu 41,5%, ca urmare a aplicarii unor noi tarife de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie.

Romgaz are datorii totale de 1,25 miliarde de lei, in crestere cu 18,3% fata de valoarea de 1,06 miliarde de lei din 2012, se mai arata in raport.

Compania este controlata de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Citeste si:
Zentiva, cifră de afaceri de 272,3 mil. lei în T1, cu 3% mai puțin...
Zentiva, cifră de afaceri...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri