Cine conduce magazinele Praktiker din Romania

Noul proprietar al magazinelor de bricolaj Praktiker l-a adus la conducerea operatiunilor pe Cansu Derintuna, fost director de achizitii in cadrul Praktiker Romania, au declarat surse din piata de profil.

Cansu Derintuna, de origine turca, va conduce din functia de managing director cele 27 de magazine Praktiker preluate saptamana aceasta de omul de afaceri de origice turca Omer Susli de la grupul german cu acelasi nume. Acesta va fi direct subordonat noului proprietar al magazinelor, potrivit surselor citate de Mediafax.

Derintuna a lucrat in grupul Praktiker din anul 1997, iar intre 2002 si 2010 a ocupat functia de director de achizitii la subsidiara din Romania.

Grupul german Praktiker a vandut operatiunile din Romania (cele 27 de magazine) firmei Search Chemicals, detinuta de Susli, activ in domeniul constructiilor.

In urma preluarii, profilul brandului Praktiker si obiectul de activitate al companiei Praktiker Romania vor ramane neschimbate. Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita.

Citeste si:
Carmen Ravon, CBRE: Retailul nu moare, mall-urile nu se închid
Carmen Ravon, CBRE: Retailul...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Search Chemicals, inregistrata in Constanta, are ca obiect de activitate comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor sanitare, fiind detinuta in proportie de 95% de omul de afaceri Omer Susli, fost presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD). Firma, cu 12 angajati, a avut in 2012 afaceri de 45,3 milioane de lei si un profit net de 1,7 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor Publice.

In urma cu o saptamana grupul german a vandut si operatiunile din Ucraina, unde avea patru magazine, iar joi a semnat un acord preliminar si pentru unitatile din Bulgaria.

Grupul german s-a confruntat in ultimii ani cu dificultati, astfel ca la finele anului 2011 a anuntat ca va inchide magazine in Germania, ca renunta la piata din Albania si ca are in vedere evaluarea operatiunilor internationale. In 2012, compania austriaca de inverstitii Maseltov, cel mai mare actionar al grupului german Praktiker, a comunicat ca vrea ca retailerul de bricolaj sa se retraga din Europa de Est. Ulterior, reprezentantii Praktiker au sustinut ca retailerul nu are in plan sa renunte la filiale importante, precum cea din Romania.

Anul trecut, Praktiker AG, compania-mama a grupului german, a intrat in insolventa.

Citeste si:
Andra Olar-Caragea este noul CEO al firmei de insolventa CITR
Andra Olar-Caragea este noul...

Afacerile compa¬niei de bricolaj, liderul pietei pana in 2009 (258 milioane de euro cifra de afaceri), s-au redus in 2012 la jumatate (142 milioane de euro) fata de maximul atins in 2008 (306 milioane de euro), in timp ce pierderile cumulate in ultimii patru ani s-au ridicat la 48 de milioane de euro.

Praktiker are in Romania o retea de magazine cu 27 de magazine, a doua ca marime, cu o suprafata de vanzare de 184.300 de metri patrati, potrivit raportului financiar pentru anul 2012. Cele mai multe magazine au fost deschise intre 2005 si 2008, perioada de boom imobiliar. Spatiile in care functioneaza magazinele Praktiker sunt inchiriate.

Ziarul Financiar a scris in octombrie ca reprenzentantii Praktiker au apelat la Casa de Insolventa Transilvania pentru servicii de restructurare financiara in afara insolventei, evitand astfel o procedura care in cele mai multe cazuri lezeaza imaginea companiilor si afecteaza relatiile cu partenerii. Potrivit datelor ZF din piata imobiliara, Praktiker are semnate chirii cuprinse intre 7 si 9 euro/metrul patrat lunar, astfel ca in fiecare an compania pla-teste chirii cuprinse intre 15 si 20 de mi¬lioane de euro pentru spatiile ocu¬pate.

Praktiker concureaza pe piata romaneasca cu retaileri precum Ambient, bauMax, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, OBI, Kingfisher si Leroy Merlin.

Citeste si:
Mambricolaj se listează pe bursă după ce acțiunile s-au vândut...
Mambricolaj se listează pe...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri