Fondul de investitii Advent a incasat anul trecut doar 33 milioane dolari (24 milioane euro) din vanzarea producatorului de medicamente Labormed catre Alvogen, mai putin de 20% din suma pe care a platit-o in 2008 cand a cumparat compania, reiese din datele prezentate de EY, scrie Mediafax.

In februarie 2008, Advent a preluat Labormed, pentru 123 milioane de euro, de la un grup de medici si farmacisti romani care au infiintat compania in 1991, iar in mai 2007 au inaugurat o fabrica in Bucuresti, printr-o investitie greenfield de 13 milioane euro.

Dupa preluare, compania s-a extins in 2009 prin doua tranzactii, respectiv portofoliul de medicamente al Ozone Laboratories si 12 branduri ale producatorului de produse homeopate si fitoterapeutice PlantExtrakt.

Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor Publice, in 2012, Labormed Pharma avea o cifra de afaceri de 88 milioane lei, in scadere cu 24% comparativ cu anul anterior, si o pierdere de 113 milioane lei, cu 41% mai redusa.

Dupa preluarea Labormed, Alvogen a anuntat ca producatorul va deveni centrul afacerilor grupului american in Europa Centrala si de Est, iar fabrica Labormed va constitui baza de productie, cercetare si dezvoltare, vanzari si marketing pentru intreaga regiune.

Portofoliul Labormed, axat pe produse destinate sistemului cardiovascular si sistemului nervos central, precum si pe OTC-uri ca analgezice, vitamine, probiotice si medicamente impotriva racelii si a tusei, completeaza portofoliul Alvogen destinat in special oncologicelor si produselor cu circuit inchis (administrate in spitale). Anul trecut Labormed a renuntat la cele 12 branduri cumparate de la PlantExtrakt, acestea reintrand in portofoliul producatorului de medicamente homeopate.

Potrivit companiei de analiza si studii de piata Cegedim, anul trecut, Labormed Alvogen se afla pe locul 18 in topul celor mai mari companii de medicamente din Romania, cu vanzari de 213,6 milioane de lei si o cota de piata de 1,8%.

Alvogen a intrat pe piata romaneasca in 2010, avandu-l sef pe fostul director general al Actavis Romania, Laurentiu Scheusan, care a fost promovat ulterior in functia de vicepresedinte executiv de vanzari si marketing in Europa Centrala si de Est al grupului american.

Grupul Alvogen a fost construit pe fundatia producatorului Norwich Pharmaceuticals, la New York, cu o istorie de 125 de ani in industria farmaceutica. Alvogen este prezent in peste 25 de tari, precum Rusia, Romania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, China, Thailanda, Taiwan si America de Nord, si are un portofoliu de peste 200 de produse in dezvoltare si in curs de inregistrare.
Advent este una dintre cele mai mari firme de private equity din lume si administreaza active de 19,4 miliarde euro.

Intre anii 2003-2006, Advent a detinut producatorul farmaceutic Terapia Cluj-Napoca, pe care l-a vandut grupului indian Ranbaxy pentru 324 de milioane de dolari. In Romania, Advent mai detine producatorul de blocuri ceramice si tigle Ceramica Iasi si reteaua de servicii medicale private Regina Maria.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri