19 Martie 2014

Hidroelectrica a castigat doua procese cu "baietii destepti"



Energy Financing Team (Elvetia) si Energy Financing Team Romania (EFT Romania) au pierdut irevocabil litigiile cu Hidroelectrica in care au contestat denuntarea contractelor directe de achizitie a electricitatii de la compania de stat.

"Curtea de Apel Bucuresti a respins irevocabil, in 17 martie 2014, recursurile formulate de Energy Financing Team AG (EFT AG), respectiv Energy Financing Team Romania (EFT Romania), impotriva masurii administratorului judiciar de denuntare a contractelor bilaterale de vanzare a energie electrice incheiate cu Hidroelectrica", potrivit unui comunicat al Hidroelectrica, citat de Mediafax.

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denuntat in august 2012, dupa intrarea in insolventa a companiei de stat, contractele de vanzare a energiei catre cei doi traderi. Potrivit Euro Insol, Hidroelectrica a pierdut prin cele doua contracte, in perioada 2006-2012, suma de 502,88 milioane de lei. Contractele erau valabile pana in 2015.

"Cata vreme doua completuri diferite din cadrul aceleiasi instante, Curtea de Apel, au respins recursurile in instanta ale unor traderi de energie demonstreaza inca odata grava eroare in care s-a aflat completul de judecata din 25 februarie 2014 care a dispus redeschiderea procedurii insolventei Hidroelectrica", a declarat, in comunicat, Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al producatorului de energie.

Hidrolectrica s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti" din energie. Hidroelectrica a pierdut intre 2206 si 2012 suma de de 4,87 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro) pentru ca a vandut energie prin contracte directe catre 11 beneficiari.

La sfarsitul lunii februarie compania a reintrat in insolventa dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding si EFT, Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu si Directia Venituri Buget Local Sector 2.

Hidroelectrica are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Sursa foto: Ciocan folosit de judecator/Shutterstock.com



Citeste si