RMGC isi pierde speranta? Compania da afara 80% dintre angajati

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) va concedia aproximativ 80% dintre angajati. Astfel, 1.000 de familii din zona miniera Apuseni vor fi afectate de reducerea activitatii companiei.

RMGC sustine ca constransa sa-si reduca foarte mult activitatea. Asa ca efectul acestei masuri este reducerea numarului de angajati cu aproximativ 80 la suta. "Compania va depune la Inspectoratul Teritorial de Munca si la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba planul de restructurare, care presupune un program de concedieri colective, facand toate eforturile posibile pentru a diminua impactul social al acestei masuri. Cumulat, circa 1.000 de familii din zona miniera a Muntilor Apuseni vor fi afectate de reducerea activitatii companiei miniere", a precizat RMGC in comunicat, citat de Mediafax.

Potrivit companiei, 373 dintre cei 481 de salariati ai RMGC isi vor pierde locul de munca incepand cu luna aprilie 2014, peste 100 de locuri de munca din programele sociale finantate de RMGC se vor pierde ca urmare a reducerii de activitate, alte peste 300 de locuri de munca de la companiile furnizoare de bunuri si servicii (materiale de constructii, transport, reparatii auto, alimente, papetarie, echipamente IT, servicii de arhitectura si proiectare etc) din Rosia Montana, din zona Muntilor Apuseni si din judetul Alba se estimeaza ca se vor pierde, iar 283 de beneficiari ai programului social pe care RMGC l-a derulat in Rosia Montana si in zona au ramas fara niciun sprijin.

rosia montana

Sursa foto: Mina de aur Rosia Montana/Shutterstock.com

Citeste si:
Șeful Airbus avertizează asupra unei noi serii de concedieri
Șeful Airbus avertizează...

Compania RMGC, care detine o licenta valabila de exploatare miniera pentru zacamantul de aur si argint de la Rosia Montana, precizeaza ca va mentine, la un nivel restrans, activitatile care permit pastrarea licentei miniere si continuarea avizarii proiectului, la care se adauga si un nivel minim de activitati administrative si de suport.

"Se va reduce la minimum numarul angajatilor implicati in alte activitati care in acest moment sunt stopate sau foarte mult restranse - cum ar fi constructii, restaurarea obiectivelor de patrimoniu, cercetarea si restaurarea galeriilor miniere, restaurarea caselor din centrul istoric al localitatii, activitati de relocare, comunicare etc. Astfel, lucrarile de amenajare a galeriei Catalina Monulesti vor fi suspendate, lucrarile de proiectare si reabilitare ale Centrului Istoric al Rosiei Montane vor fi suspendate, lucrarile de amenajare a unitatilor de primire turisti (hotelul "Primaria Veche" precum si pensiunea din Scoala Veche) vor fi suspendate si toate programele de asistenta sociala si comunitara vor fi suspendate", se mai arata in comunicat.

Compania precizeaza ca dincolo de efectele sociale, intreruperea programelor de investitii si restrangerea activitatii companiei miniere pot duce la degradarea ireversibila a patrimoniului cultural, la pierderea tuturor progreselor facute pana acum in cercetare si restaurare, precum si la agravarea problemelor de mediu existente.

Pe parcursul anului 2013, proiectul Rosia Montana a fost evaluat de o comisie interministeriala, de o comisie interparlamentara speciala si de toti membrii Parlamentului Romaniei, fara a exista un raspuns final cu privire la autorizarea investitiei.

Citeste si:
După proteste, minerii și energeticienii din Hunedoara și-au primit...
După proteste, minerii și...

rosia montana

Sursa foto: Lac contaminat cu reziduuri in Rosia Montana/Shutterstock.com

Presedintele Sindicatului Rosia Montana, Cristian Albu, declara, in 13 martie, ca aproximativ 400 din cei 500 de angajati ai companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation, care din 1 martie se afla in somaj tehnic, vor fi disponibilizati incepand din aprilie si pana la mijlocul lunii mai.

Compania Rosia Montana Gold Corporation este o societate miniera romano-canadiana care deruleaza proiectul minier de la Rosia Montana, aflandu-se in prezent in stadiul de evaluare si autorizare a acestuia. Proiectul ar insemna exploatarea cu cianuri a zacamantului auro-argintifer din zona, astfel incat a starnit numeroase controverse si proteste.

Citeste si:
Wizz Air, obligată să reangajeze piloți și însoțitori de zbor...
Instanțele judecătorești din...

Sursa foto: Protest Rosia Montana/Shutterstock.com
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri