“Consiliul Concurentei nu va lasa pe Holcim si Lafarge sa creeze un oligopol pe piata materialelor de constructii”, crede Claudiu Georgescu (foto), presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania.

“Consiliul Concurentei nu ii va lasa sa fuzioneze. Vor avea o pozitie mai mult decat dominanta. Nu sunt sigur ca si la nivelul Comisiei Europene se va accepta acest lucru. Este un oligopol, nu doar in Romania ci la nivelul intregii lumi”, a declarat pentru wall-street.ro – Claudiu Georgescu.

El este de parere ca la nivel mondial cele doua companii se vor intari, insa la nivel national vor da de o piedica si anume cea a Consiliului Concurentei .

Holcim si Lafarge vor fi obligate sa vanda fabrici

“Vor fi obligati sa vanda fabrici, intrucat detin 66% din piata, de unde rezulta oligopol. Consiliul Concurentei nu ii va lasa, ii va obliga sa se imparta. Cel mai probabil cele doua companii vor scoate la vanzare unitati de productie din tara, iar pe lista posibililor cumparatori se vor gasi firme din Turcia sau din Rusia. Este o problema (fuziunea – n.red) care va dura de cel putin doi ani”, a completat Claudiu Georgescu.

Presedintele APMCR a mai aratat ca o fuziune dintre cei doi producatori nu va garanta o crestere a profitabilitatii, dar va asigura o reducere de costuri.

“Pe plan global isi vor reveni. In Romania ele au avut profituri si anul trecut, sucursalele romanesti nu au fost pe pierdere insa o revenire a lor la nivel local va depinde de situatia economica. Este clar ca rezultatul fuziunii va aduce o reducere de costuri – se unifica conducerile, birourile, retelele de distributie”, a aratat Georgescu.

Intrebat de wall-street.ro de posibilitatea ca concurentul Carpatcement sa achizitioneze o fabrica a celor doi producatori, Claudiu Georgescu a mai spus ca politica grupului din spatele Carpatcement a fost prudenta.

“Nu au fost niciodata cumparatori. Carpatcement a crescut organic. Tine de problemele firmei Heidelberg din Germania. O fabrica noua de ciment se ridica la circa 250 de milioane, insa una moderna si cu o capacitate mai mare, cum este cea a Holcim de la Campulung, poate ajunge sa coste si 300 de milioane de euro”, a conchis reprezentantul Asociaitiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri