Directorul combinatului Azomures din Targu Mures, Mihai Anitei, spune ca Guvernul trebuie sa faca demersuri pe langa CE pentru subventionarea indirecta a marilor consumatori de gaz pentru ca altfel acestia nu vor face fata preturilor impuse la gaz de catre producatori si se vor inchide.

La sedinta Comisiei de dialog social convocata pentru luni la Prefectura Mures de catre sindicalistii din Azomures, directorul combinatului, Mihai Anitei, a spus ca unitatea se confrunta cu o situatie "dramatica" in urma liberalizarii pretului pe piata gazului metan.

Potrivit lui Anitei, inca nu exista un pret de referinta pentru o piata libera sau mecanismele acesteia, iar in aceste conditii reprezentantii industriilor care folosesc gazul metan ca materie prima stau in fata producatorului si nu pot negocia. "Daca Guvernul nu clarifica situatia, noi in doua saptamani trebuie sa inchidem combinatul si sa anulam investitiile, ca nu mai suntem sustenabili”, a spus Anitei, scrie Mediafax.

Potrivit acestuia, in baza unui memorandum semnat in 2005 de Romania cu FMI si Banca Mondiala, care prevede liberalizarea progresiva a pretului la gaz pentru industrie pana la sfarsitului acestui an, din 1 ianuarie 2013, cand a inceput aplicarea acestei prevederi, pretul la care Azomures a achizitionat gazul a crescut cu 47 la suta, iar din luna aprilie ar fi voba de inca 25 la suta.

Anitei a afirmat ca, in acest context, piata gazului nu este libera, intrucat combinatul nu are prea multe alternative, singurii furnizori de gaz fiind Romgaz si Petrom, respectiv gazul de import rusesc. "Daca noi vom disparea de pe piata, fiti siguri ca pretul ingrasamintelor va creste”, a spus Anitei.

Citeste si:
ANRE anunta o noua "liberalizare completa" a pietei gazelor naturale
ANRE anunta o noua...

Acesta a adaugat ca a propus, la intalnirile pe care le-a avut in ultimele saptamani la nivelul Guvernului, o schema de subventionare indirecta, cum se aplica in Europa, prin acordarea de facilitati fiscale marilor consumatori industriali de gaz metan, precum Azomures, iar Executivul ar trebui sa ia in calcul aceasta varianta si sa obtina acordul Comisiei Europene in acest sens, "daca vrea sa mai aiba industrie”.

"In toata Europa se aplica o subventionare indirecta asupra marilor consumatori de gaz. Pentru asta e nevoie de demersuri pe langa CE, pe care Guvernul trebuie sa le inceapa, daca vrea sa mai aiba industrie in urmatorii ani”, a afirmat directorul combinatului Azomures.

La aceeasi intalnire, directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a spus ca pretul sub care nu se poate cobori la gaz - de 72 de lei - a fost stabilit de Guvern ca referinta doar din considerente de taxare, nu pentru ca acolo ar fi nivelul pe piata libera.

La randul sau, prefectul de Mures, Corneliu Grosu, a apreciat ca aceasta este cea mai grava situatie din ultimul an si jumatate cu care se confrunta judetul, atat din punct de vedere economic si de mediu, dar si social, fiind vizati 3.500 de oameni care lucreaza pe platforma combinatului. El a adaugat ca va incerca sa obtina intalniri, in aceasta saptamana, cu ministrul Economiei, Constantin Nita, si chiar o vizita a premierului Victor Ponta in judet sau in zona.

Citeste si:
Unul dintre cele mai mari combinate comuniste, vandut pe OLX
Unul dintre cele mai mari...

Sindicalistii de la Azomures sustineau ca noul pret impus la gaz de producatori va duce la inchiderea productiei si trimiterea in somaj tehnic a circa 3.500 de salariati, din care 2.000 sunt angajati ai combinatului si 1.500 ai firmelor catre care s-au externalizat activitati.

Guvernul a schimbat formula de calcul al veniturilor suplimentare supuse impozitarii obtinute de companii ca urmare a liberalizarii pretului la gaze, prin ordonanta de urgenta aprobata in aceeasi zi in care documentul a fost prezentat in dezbatere publica, actul fiind publicat luni in Monitor. Noua formula de calcul este aplicata de la 1 aprilie.

In proiectul prezentat de Ministerul Finantelor la 26 martie si aprobat in aceeasi zi de Guvern se arata ca va fi pastrata impozitarea cu 60% a veniturilor suplimentare, dar va fi schimbata formula de calcul a acestora din urma, intrucat in legislatia in vigoare nu se precizeaza ca volumele de gaze naturale din productia interna vandute consumatorilor noncasnici se refera la cei din piata reglementata.

Taxa reprezinta 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redeventele aferente acestor venituri, precum si investitiile in segmentul upstream, fara a depasi 30% din aceste venituri suplimentare.

Citeste si:
CNAIR: Autorizatia de construire Targu Mures-Ungheni, prelungita
CNAIR: Autorizatia de...

La inceputul anului trecut, Guvernul a decis ca, in intervalul 1 februarie 2013-31 decembrie 2014, va suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Viorica Dancila a renuntat la majorarea salariului minim cu 100 de lei