Directorul financiar al retailerului de bricolaj BauMax Romania, Radu Stoica, a plecat din companie, iar de la 1 aprilie ocupa o functie similara in cadrul retelei de magazine de incaltaminte Deichmann. Mutarea vine in contextul in care grupul austriac analizeaza iesirea de pe piata locala.

"Radu Stoica este CFO (director financiar, n.r.) la Deichmann de la 1 aprilie", au declarat reprezentantii retailerului de incaltaminte, cu o retea de 65 de magazine in Romania la finele anului trecut. Deichmann a deschis 11 magazine anul trecut in Romania si a inregistrat venituri brute de 251,2 milioane lei (56,8 milioane euro), in crestere cu 15,4% comparativ cu 2012, iar pentru acest an are in plan 6 deschideri noi.

Radu Stoica a ocupat functia de director financiar al companiei de bricolaj din luna ianuarie a anului trecut, iar anterior a detinut functii similare in cadrul grupului german Lidl. In urma cu o saptamana retailerul austriac de bricolaj, care detine 15 magazine in Romania, a anuntat ca va inchide cele 7 magazine pe care le are in Turcia si ca va decide pana la sfarsitul lunii aprilie daca va pastra operatiunile din Europa de Sud-Est, inclusiv Romania.

Guvernul austriac a refuzat propunerea de a cumpara colectia de arta a lui Karlheinz Essl, fondator si proprietar al BauMax, evaluata la 250 de milioane de euro. Fondatorul BauMax intentiona sa foloseasca banii obtinuti dintr-o eventuala tranzactie pentru a salva o parte a companiei si mii de locuri de munca.

Retailerul, cu aproape 10.000 de angajati in noua tari, a inregistrat o pierdere de 126 milioane de euro in 2012, dupa ce extinderea in Europa de Est a pus o presiune prea mare pe finantele companiei. Ultima piata pe care a intrat BauMax a fost Turcia, in 2010.

Gheorghe Lapadat, noul...
Citeste si: FNGCIMM are un nou director general

Cele mai mari pierderi au fost raportate in 2012 in Romania, de 26 milioane euro, si Turcia, 14 milioane euro, potrivit cotidianului austriac Die Presse. Cu exceptia Slovaciei, toate diviziile est-europene ale Baumax au inregistrat pierderi. Compania nu a publicat inca rezultate pentru anul trecut.

Bancile creditoare ale BauMax, inclusiv Raiffeisen, Erste Group si Bank Austria, vor decide pe 28 aprilie daca aproba un plan de restructurare pentru BauMax. BauMax are 158 de magazine, din care aproape jumatate in Austria, iar restul in Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Romania, Bulgaria si Turcia, scrie Mediafax.

Grupul a acumulat datorii de 1 miliard de euro, din care 350 milioane euro imprumuturi pentru operatiuni si 650 milioane euro credite ipotecare. Piata romaneasca a retailului de bricolaj traverseaza o perioada dificila, marcata de retrageri si consolidare.

Grupul britanic Kingfisher a preluat anul trecut, ce la grupul francez Besson, magazinele Bricostore din Romania, care sunt transformate in Brico Depot. Reprezentantii Kingfisher se aratau anul trecut interesati de preluarea magazinelor BauMax din Romania. Seful companiei, Ian Cheshire, afirma in luna iunie ca ar putea aparea oportunitatea de a prelua magazine BauMax din Romania si Turcia.

DKV Romania are un nou...
Citeste si: DKV Romania are un nou director general

Surse din piata de bricolaj au declarat saptamana trecuta ca retailerul german Obi se pregateste sa se retraga in acest an de pe piata romanesca, unde a inregistrat pierderi in fiecare dintre ultimii ani incepand cu 2008, cand a deschis primul magazin. Obi a deschis primul magazin din Romania in 2008, la Oradea, extinzandu-se in urmatorii doi ani cu inca sase unitati, in Bucuresti (2), Arad, Pitesti, Ploiesti si Sibiu.

In luna februarie, grupul german Praktiker a anuntat vanzarea operatiunilor din Romania, unde detinea 27 de magazine, catre firma Search Chemicals, detinuta de omul de afaceri turc Omer Susli.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Cum poate fi eliminat amatorismul in management?