11 Iulie 2006

Romania, total vulnerabila la E-uri

In Romania, E-urile din alimente nu pot fi depistate in laboratoare. Determinarea prezentei sau concentratiei aditivilor va fi obligatorie peste sase luni.
Un laborator pentru analiza aditivilor alimentari poate fi profitabil in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana.

Desi vor fi absolut necesare dupa 1 ianuarie 2007, infiintarea unor asemenea laboratoare este foarte costisitoare. „Numai aparatura necesara costa citeva milioane de euro, la care se adauga acreditarea laboratorului si a fiecarei analize.

Acreditarea inseamna alte citeva zeci de mii de euro. Punerea la punct a unui laborator costa intr-adevar foarte mult, dar va fi foarte profitabil, pentru ca dupa aderare va trebui sa monitorizam strict prezenta aditivilor in alimente’’, a precizat Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al Institutului de Cercetari Alimentare.

260 de aditivi


Infiintarea unor laboratoare este necesara intrucit cele existente in Romania pot efectua analize doar pentru determinarea E-urilor mai simple.

„Laboratoarele noastre nu pot efectua orice analiza, deoarece nu au dotarile necesare unor determinari complicate’’, a spus Camelia Pirvan, reprezentantul Institutului de Igiena si Sanatate Publica. Probleme apar atunci cind un producator „calca strimb’’ si foloseste un aditiv interzis sau unul care desi este permis nu poate fi analizat.

„In laboratoarele noastre, din cei peste 260 de aditivi admisi doar citiva pot fi determinati. Dupa aderare va trebui sa analizam totul si, daca nu vom fi in stare sa punem la punct niste laboratoare competitive, va trebui sa ducem probele in strainatate sau vor veni altii sa deschida laboratoare la noi pentru ca afacerea este foarte profitabila, intrucit analizele costa mult si sint platite de beneficiari’’, a spus Mencinicopschi.



Citeste si