Producatorul farmaceutic Antibiotice Iasi, controlat de stat, vrea sa construiasca noi capacitati de productie pentru dezvoltarea portofoliului de medicamente, pentru care estimeaza investitii de 40 milioane euro in urmatorii sase ani, se arata intr-un raport al companiei, scrie Mediafax.

"Planurile de dezvoltare vizeaza cresterea gradului de ocupare a capacitatilor de productie actuale, precum si dezvoltarea portofoliului si adaptarea la terapeutica moderna, ceea ce necesita si crearea de noi capacitati de productie. (...) In prezent, compania Antibiotice se afla in negocieri cu doua entitati internationale, in vederea transferarii de noi tehnologii de productie. Acest lucru implica dezvoltarea de laboratoare de pilotare a acestor tehnologii si a unor noi situri de productie", mentioneaza sursa citata.

Antibiotice vrea sa intre pe segmentul medicamentelor biosimilare, dar in acelasi timp sa continue dezvoltarea activitatii de baza, prin producerea de noi substante active si antiinfectioase de ultima generatie.

"Intentiile de dezvoltare a companiei, in masura in care studiile de fezabilitate vor arata ca exista un potential important in piata, conduc spre investitii care pot fi usor amortizate, dar a caror valoare este destul de importanta", precizeaza compania.

Astfel, compania arata ca sunt necesare investitii de circa 35 milioane de euro in spatii de productie, cladiri si echipamente, la care se adauga 4-5 milioane euro in reconsiderarea traseelor de utilitati si a spatiilor de depozitare a materiilor prime.

Citeste si:
Fonduri europene de aproape 211 mil. de euro pentru investitii in...
Fonduri europene de aproape...

Prima investitie din acest proiect, intr-o noua unitate de productie, este estimata ca va incepe in 2015 si va dura doi ani. Noua fabrica va fi amplasata in locul unor cladiri mai vechi ale companiei si va presupene investitii de aproximativ 10 milioane de euro.

Compania precizeaza ca in prezent in laboratoarele sale se afla in cercetare peste 30 de produse, care vor fi inregistrate in urmatorii 2-3 ani, si din care cel putin 10 sunt destinate exporturilor. In prezent, Antibiotice are un portofoliul de 137 de medicamente ce acopera 12 clase terapeutice.

Producatorul farmaceutic estimeaza pentru acest an un profit net de 30,5 milioane lei (6,7 milioane euro) si a programat cheltuieli cu investitiile de 34,1 milioane lei (7,5 milioane euro), potrivit bugetului companiei.

In acelasi timp, Antibiotice Iasi a proiectat venituri totale de 356,1 milioane lei (78,8 milioane euro) si cheltuieli totale de 319,3 milioane lei (70,7 milioane euro). In 2013, vanzarile producatorului au urcat cu 4,4%, la 317,4 milioane lei (71,8 milioane euro).

Citeste si:
SUA investeste 1 mld dolari in tarile Initiativei Celor Trei Mari
SUA investeste 1 miliard de...

Potrivit unor informatii anterioare transmise BVB, exporturile Antibiotice au ajuns anul trecut la 26,9 milioane dolari, in crestere cu 34% fata de 2012, iar estimarile companiei pentru acest an vizeaza un avans de peste 10%, pe fondul extinderii pe piete noi.

"Avand in vedere proiectele in derulare pe diferite piete externe, estimarile pe termen mediu vizeaza realizarea unei cifre de afaceri pe pietele externe de aproximativ 34 milioane dolari in anul 2016, crestere generata in principal de dezvoltarea exporturilor de forme finite si de autorizarea produsului Nistatina substanta activa de catre cei mai importanti utilizatori finali din SUA", se arata in raportul anual al companiei.

Statul controleaza, prin Ministerul Sanatatii, 53,02% din actiunile Antibiotice Iasi, iar SIF Oltenia are 10,32% din titluri.

Citeste si:
VTEX va investi 4 milioane de dolari in Romania in urmatorii 2 ani
VTEX va investi 4 milioane de...
Sursa foto: MediafaxFoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Managerii de bani raspund: de ce un roman si-ar da economiile pe mana lor?
Setari Cookie-uri