OMV investeste 30 mil. euro in Austria, intr-un sector considerat secundar in Romania

Grupul austriac de petrol si gaze OMV, proprietarul OMV Petrom, a investit aproximativ 30 milioane de euro in rafinaria Schwechat (Austria) pentru extinderea productiei de butadiena, folosita in principal in productia de anvelope auto, considerand sectorul petrochimic unul strategic.

"Centrala extinsa de butadiena din rafinaria Schwechat (Austria) a demarat activitatea operationala in 2 mai 2014, parte a strategiei OMV de rafinare si marketing. Astfel, OMV isi continua abordarea strategica de concentrare pe productia petrochimica in rafinariile sale. In paralel cu extinderea centralei de butadiena din Schwechat, are loc constructia unei noi centrale de butadiena la rafinaria OMV din Burghausen (Germania), activitatea opreationala a acesteia fiind planificata pentru cel de-al doilea trimestru din 2015. Butadiena este un ingredient de baza in industria chimica, fiind folosit cu precadere in sectorul auto si in productia anvelopelor", potrivit unui comunicat al grupului OMV, citat de Mediafax.

Butadiena, o hidrocarbura obtinuta in sectorul de petrochimie al rafinariei, are un rol cheie in prelucrarea maselor plastice pentru industria auto si prelucrarea produselor de cauciuc si latex, cum ar fi spre exemplu sectorul medical, dar si in industria textila, productia de jucarii si calculatoare. In comunicat se precizeaza ca schimbarile globale din sectorul de rafinare au crescut importanta produselor petrochimice la nivel international.

"Acesta este motivul pentru care strategia OMV de rafinare implica in continuare concentrarea pe produse petrochimice si pe investitii in productia de materiale esentiale pentru pietele emergente", a declarat in comunicat Manfred Leitner, membru al Consiliului Executiv al OMV si responsabil de operatiunile de rafinare si marketing.

In 2009, Petrom a anuntat ca iese de pe segmentul produselor chimice si petrochimice. Compania a oprit in 2009 productia de ingrasaminte de la combinatul chimic Doljchim, iar in 2011 a inchis si rafinaria Arpechim, dupa ce a transferat activitatea de petrochimie catre combinatul Oltchim, principalul client al rafinariei din Pitesti. Rafinaria Arpechim producea si butadiena.

Citeste si:
Final de an peste așteptări pentru marile companii românești
Final de an peste așteptări...

"Dat fiind ca atat produsele chimice, cat si produsele petrochimice nu fac parte din obiectul principal de activitate al Petrom si ca randamentul acestor activitati in conditiile actuale si prognozate de piata este foarte scazut, conducerea a decis excluderea lor din portofoliul companiei. Petrom va dezinvesti activitatea de produse chimice pana la sfarsitul anului 2010", se arata intr-un comunicat din 2009 al Petrom. OMV a preluat pachetul majoritar de actiuni la Petrom in 2004.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri