Producatorul de ciment mexican Cemex, unul dintre cei mai mari jucatori in industria de profil, sustine ca fuziunea dintre Holcim si Lafarge va fi un semnal pozitiv pentru industrie si nu exclude posibilitatea unor posibile achizitii de fabrici detinute de catre elvetieni si francezi, scrie Reuters.

Holcim si Lafarge, doi dintre cei mai mari producatori de ciment la nivel global, au anuntat in urma cu o luna cea mai mare fuziune din industria de profil, in urma careia cele doua companii isi propun sa reduca supracapacitatea de productie din piata care a „ingropat” sectorul constructiilor in ultimii ani.

Insa fuziunea dintre cei doi giganti ii va forta pe Holcim si Lafarge ca pe majoritatea pietelor pe care activeaza sa fie nevoite sa vanda o parte din active, ca urmare a rigorilor venite din partea Comisiei Europene si a insitutiilor de reglementare. Fuziunea dintre Holcim si Lafarge va crea astfel un gigant cu vanzari de 44 de miliarde de dolari si o valoare de circa 60 de miliarde de dolari.

Este de asteptat ca francezii de la Lafarge si elvetienii de la Holcim sa vanda active in valoare de 5 miliarde de euro (6,97 mld. $), cu precadere in Vestul Europei. „Credem ca fuziunea dintre cele doua companii va avea un impact netru spre pozitiv in intreaga industrie. Analizam posibilitatea unor achizitii, dar nu suntem pe fuga si nici nu ne grabim, dar suntem intotdeauna deschisi pentru a explora noi posibilitati”, a declarat Fernando Gonzalez, CEO-ul Cemex.

Seful Cemex a mai precizat ca daca ar fi nevoit sa faca noi achizitii el s-ar indrepta mai mult catre piete in dezvoltare, sugerand ca o eventuala achizitie in Statele Unite nu ar fi oportuna. „Avem suficiente active pe piata din SUA”, a mai spus Fernando Gonzales, citat de Reuters.

Turcii, interesati de fabricile Holcim si Lafarge

Nu doar mexicanii au pus ochii pe fabricile Lafarge si Holcim, ci si mari producatori de profil din Turcia, Rusia, dar chiar si China.

Companiile de profil au inceput deja sa cumpere o parte din aceste active. Argos, cel mai mare producator de ciment din Columbia, a precizat ca va plati 50 de milioane de euro pentru o companie detinuta de catre Lafarge si Holcim in Guiana Franceza.

Legile concurentiale din Turcia, al cincilea cel mai mare producator de ciment din lume, interzic firmelor sa detina o cota de piata de mai mare de 25% din piata, incurajand companiile turcesti sa caute oportunitati de dezvoltare pe alte piete.

Fondul de pensii Oyak din Turcia a inceput discutiile la nivel international si a alocat 3 miliarde de dolari, in cash, pentru oportunitati aparute in urma fuziunii dintre cei doi giganti. Oyak detine cinci companii de ciment listate, printre care Adana Cimento, Mardin Cimento, Bolu Cimento, Unye Cimento si Aslam Cimento. Totodata, CEO-ul Limak Holdim si-a aratat interesul pentru achizitia unor fabrici detinute de Holcim si Lafarge si a aratat ca deja si-a alocat buget pentru astfel de opotunitati vizand sa devina cel mai mare producator de ciment din Turcia.

Holcim detine in Romania doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 950 de angajati. La randul sau, Lafarge are operatiuni in Romania pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare in vanzari, dar si al betoanelor si agregatelor. Alaturi de Lafarge si Holcim, un alt jucator important pe piata cimentului din Romania este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement.

Sursa foto: cemex.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri