Ministerul Sanatatii din Italia vrea sa obtina in instanta daune de 1,2 miliarde euro de la companiile elvetiene Novartis si Roche. Motivul este intelegerea dintre cele doua companii de a impiedica distributia unui medicament pentru tratarea unor afectiuni oftalmologice.

Novartis si Roche au fost amendate cu peste 90 milioane euro fiecare in martie, ca urmare a deciziei autoritatilor antitrust din Italia ca cele doua companii s-au inteles sa determine medicii sa foloseasca Lucentis, medicament pentru tratarea unor afectiuni oftalmologice pe care il distribuiau impreuna, in detrimentul Avastin al Roche, medicament mai vechi si mai ieftin pe care doctorii il utilizau pentru aceleasi afectiuni, noteaza Mediafax.

Autoritatea antitrsut a afirmat ca Novartis si Roche au creat o distinctie artificiala intre cele doua produse incepand din 2011 si au prezentat Avastin ca fiind mai riscant decat Lucentis, cu scopul de a creste utilizarea acestuia din urma, potriivt Wall Street Journal.

Ministerul Sanatatii vrea sa obtina despagubiri pentru daunele create de intelegerea companiilor in perioada 2012-2014. Roche si Novartis au cauzat sistemului public de sanatate "daune considerabile", potrivit institutiei.
Cele doua companii au negat concluzia autoritatii antitrsut privind formarea cartelului si au informat ca vor face apel.

Ministerul Sanatatii nu a contactat Roche in aceast caz, pe care compania il considera nefondat, a declarat un purtator de cuvant al producatorului elvetian de medicamente.

Control comun al ANPDCA si...
Citeste si: ANPDCA si Min.Sanatatii verifica medicatia copiilor institutionalizati

Novartis a negat, de asemenea, acuzatiile privind practicarea unor preturi necompetitive impreuna cu Roche in Italia. Finalizarea actiunii Ministerului Sanatatii de a obtine daune ar putea dura mai multi ani, avand in vedere perioada lunga necesara pentru judecarea proceselor in Italia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Primar intrat in greva foamei, pentru ca orasul sau nu are ambulanta