Profitul cumulat inregistrat in Romania de producatorii de ciment de HeidelbergCement (Germania), Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia) s-a redus de 2,7 ori anul trecut fata de 2012, de la 278 milioane lei la 101 milioane lei, castigurile totale fiind totodata de 10 ori mai mici comparativ cu 2008, relateaza Mediafax.

Subsidiarele celor trei grupuri sunt cei mai importanti jucatori pe piata de ciment din Romania si printre cele mai puternice companii din industria locala a materialelor de constructii. Carpatcement Holding, parte a HeidelbergCement, a raportat pentru 2013 un profit net de 63,5 milioane lei, in scadere cu aproape 60% fata de castigul din 2012, afacerile companiei coborand in aceasta perioada de la 807,9 milioane lei la 726,5 milioane lei. Grupul german este prezent in Romania si prin companiile Carpat Beton si Carpat Agregate.

Holcim (Romania) a finalizat anul 2013 cu o pierdere de 6,1 milioane lei, la afaceri de 893,2 milioane lei. Comparativ, in 2012, compania raporta afaceri de 948,7 milioane lei si un rezultat negativ de 37,7 milioane lei. Subsidiara Holcim este si producator de betoane si agregate, cimentul avand insa ponderea cea mai importanta in rulaj.

Profitul companiei Lafarge Ciment (Romania) s-a redus de 3,7 ori in 2013, la 44,2 milioane lei, de la 163,6 milioane lei in anul precedent, in vreme ce afacerile au coborat de la 853,8 milioane lei la 685,4 milioane lei.
Grupul francez Lafarge activeaza in Romania si pe segmentele productiei de agregate si betoane.

Comparativ, castigul net cumulat al celor trei companii se plasa la 1,03 miliarde lei in 2008, in crestere cu peste 15% fata de anul precedent. Holcim si Lafarge au convenit la inceputul lunii aprilie o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume si va presupune vanzarea de active, mai ales in Europa, pentru a obtine aprobarile autoritatilor de reglementare.

Tranzactia este evaluata la circa 29 de miliarde de euro (40 de miliarde de dolari), incluzand si datoriile nete.
Cele doua companii ar putea vinde, pentru finalizarea fuziunii, active cu profituri de aproximativ 1 miliard de dolari, din care doua treimi din Europa, iar restul posibil din SUA si Canada. Activele respective urmeaza sa fie vandute pentru ca cei doi producatori de ciment sa poata obtine acordul autoritatilor de reglementare din regiunile unde isi desfasoara operatiunile. Ambele companii au capacitati de productie importante si care se suprapun in Europa in tari precum Franta, Germania, Spania, Cehia, Romania si Serbia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri