Producatorul de vinuri detine o suprafata de 280 hectare in regiunea Dealu Mare de pe care colecteaza 3,5 milioane kilograme de struguri din care produce anual 2,5 milioane litri de vin. Budureasca a intrat pe piata vinurilor in urma cu patru ani.

Anul acesta producatorul a atras fonduri europene de 6 milioane de euro, bani care au fost investiti in reconversia a 250 de hectare de vita de vie. De asemenea, a mai investit 6 milioane de euro intr-o noua crama de 5.200 mp, cu o capacitate de stocare de 2,5 milioane litri.

Vinurile produse sunt comercializate in toate lanturile de magazine la preturi cuprinse intre 20 si 125 lei. In plus, gamele Budureasca ajung si in SUA, Canada, Japonia, China, Marea Britanie si Belgia, exportul reprezentand in prezent 15% din afaceri. In prezent, producatorul analizeaza intrarea si pe pietele din Africa, Rusia si Polonia.

“Este greu la export in conditiile in care Romania nu este recunoscuta ca un producator de vin, noi nu avem un brand cunoscut si primele exporturi au fost facute de producatori pe principiul pretului, compromitand calitatea. Primim feedback din Marea Britanie de tipul am vazut vinurile romanesti in Tesco insa sunt bune doar de pus in friptura”, a afirmat Olga Miloiu, in cadrul evenimentului “Made in Romania” organizat de Accedo Training.

Citeste si:

Potrivit acesteia, bugetul de marketing alocat activitatilor de export se ridica la aproximativ 100.000 de euro pe an.

Producatorii din sectorul vitivinicol din Romania vor beneficia de un sprijin financiar din partea Uniunii Europene de 47,7 mil. euro pentru perioada 2014-2018. In Romania, printre cei mai importanti jucatori din piata vinului, estimata la 400 mil. euro, se numara Murfatlar, Cotnari, Jidvei si Cramele Recas. Romania se mentine in topul celor mai mari zece consumatori de vin la nivel mondial, cu un consum de 22-24 litri per capita, care se afla insa la jumatate fata de statele dezvoltate, cu o medie de 50 de litri pe cap de locuitor.

Patrimoniul viticol reprezinta 2,4% din suprafata arabila a Romaniei, ceea ce ne plaseaza pe locul sase in Europa dupa suprafata viticola si pe locul sapte la productia de struguri si vin. Productia de vin a fost anul trecut de 3,31 mil. hectolitri. 2009 a fost anul de varf, cu o productie de 5,36 mil. hectolitri.

Sursa foto: AgerpresFoto