Piata de borduri si pavele a cunoscut o usoara scadere in prima parte a anului, principalele cauze fiind lipsa investitiilor in sectorul infrastructurii, dar si absorbtia scazuta a fondurilor europene, sustine Symmetrica, unul dintre cei mai mari producatori de profil din Romania.

„Previziunile noastre pentru prima parte a acestui an au fost confirmate, Symmetrica mentinandu-si business-ul la nivelul lui 2013, in ciuda conditiilor dificile de pe piata determinate de scaderea investitiilor in infrastructura si de absorbtia redusa de fonduri europene”, a declarat Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica. Potrivit afirmatiilor sale, toate acestea au determinat o scadere usoara a pietei in primul semestru, mai ales pe segmentul proiectelor publice de infrastructura. Un echilibru a fost determinat totusi de cresterea usoara a cererii pe sectorul rezidential si pe cel comercial, comparativ cu anul trecut.

Symmetrica, unul dintre cei mai mari producatori locali de pavele si borduri vibropresate, a realizat, in primul semestru al acestui an, livrari, in volum, de 1 milion de metri de produse, ajungind la un business de circa sase milioane de euro.

„Cele cinci unitati de productie situate in zone cu potential ridicat de consum au livrat catre proiectele in care suntem implicati 1 milion de metri de pavele, borduri, rigole, capace de rigole si dale. In total, fabricile noastre produc zilnic circa 11.500 metri de produse”, a mai spus Sebastian Bobu. Acesta a mai afirmat ca, in primele sase luni ale acestui an, Symmetrica s-a implicat in mai multe proiecte majore precum reabilitari de strazi si trotuare, lucrari rezidentiale, accese auto pentru hale industriale, parcari publice sau private in orase precum Bucuresti, Iasi, Constanta, Suceava, Cluj-Napoca, Galati, Bistrita, Bacau, si altele.

Proiect in valoare de circa 1 milion de euro, la Suceava

Prima jumatate a acestui an a insemnat pentru Symmetrica si castigarea unui proiect de anvergura in judetul Suceava. Astfel, compania va construi peste 1.200 de platfome de colectare a deseurilor in mai multe localitati din judet, in cadrul proiectului privind sistemul de management integrat al deseurilor implementat prin POS Mediu. „Proiectul se intinde pe durata a unui an si vom livra circa 40.000 de m de pavele, lucrarile fiind, de asemenea executate de echipele noastre de montatori. In total, proiectul are o valoare de aproximativ um milion de euro”, a mai spus Sebastian Bobu.

In ceea ce priveste planurile Symmetrica pentru anul in curs, reprezentantul companiei a declarat ca vizeaza, in primul rand, mentinerea cotei de piata cel putin la nivelul actual (de circa 24%), dar si imbunatatirea capacitatilor de productie in zonele cu potential. “In conditiile scaderii drastice a investitiilor mai ales in infrastructura, pentru anul 2014 ne mentinem estimarilie si mizam pe atingerea unui business echivalent cu cel din 2013, de 68,1 milioane de lei (15,4 milioane de euro)”, a adaugat directorul executiv al Symmetrica.

In ceea ce priveste piata de profil, estimarile sale arata ca aceasta va raporta o stagnare, la volumul inregistrat in 2013 - circa 12 milioane de metri - si la o valoare de aproximativ 66 de milioane de euro.„La nivel de piata, in prima parte a acestui an am observat o mai mare presiune pe pret, acesta devenind factorul cel mai important la alegerea produselor. Astfel, in acest an, s-au preferat mai mult produse cu cost mai mic, simple, necolorate”, a incheiat acesta.

Symmetrica este unul dintre cei mai mari producatori de borduri si pavele din Romania, compania fiind infiintata in anul 1994. Symmetrica a inregistrat anul trecut afaceri in crestere cu 7%, un ritm al evolutiei mai scazut fata de anii anteriori, insa a depasit pragul de 15 milioane de euro.

Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele si borduri se numara Arena Nationala, parcul balnear din statiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcari cu pavele ecologice in Bucuresti etc. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de strazi, trotuare si parcuri ecologice din intreaga tara.

Principalii concurenti ai Symmetrica la nivel local sunt Elis Pavaje si Semmelrock, parte a grupului austriac Wienerberger.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri