24 Iulie 2014

OMV Petrom: productia de hidrocarburi, declin usor in T2



OMV Petrom (SNP) a inregistrat o scadere a productiei de hidrocarburi in T2, cu 2,7%, fata de perioada similara a anului trecut, la 180.000 barili echivalent petrol pe zi, in timp ce vanzarile de gaze naturale si electricitate au inregistrat un declin similar, de 2,3%, la 11,24 TWh.

Volumul productiei de hidrocarburi s-a situat la 184.000 de barili echivalent petrol pe zi in trimestrul al doilea al anului anterior, in timp ce vanzarile de gaze si electricitate au atins in perioada respectiva 11,5 TWh. La nivelul grupului austriac OMV, productia de hidrocarburi a stagnat in trimestrul al doilea, la 297.000 de barili echivalent petrol pe zi, in timp ce vanzarile de gaze si electricitate au urcat cu aproape 5%, la 89,15 TWh, se arata intr-un comunicat al OMV, potrivit Mediafax.

Nivelul productiei OMV a scazut cu 5% fata de primul trimestru al acestui an, cand s-a situat la 311.000 barili echivalent petrol pe zi, in principal din cauza unor opriri a productiei din Libia si a rezultatelor mai slabe din Kazahstan, o consecinta a unor dificultati tehnice. Impactul negativ al acestor doi factori a fost compensat partial de pornirea productiei la exploatarea Gudrun, din Norvegia, si a volumelor de productie mai ridicate in Austria si Romania.

In timp ce volumul vanzarilor de gaze ale grupului a crescut fata de primul trimestru, rezultatul pe ansamblu din trimestrul al doilea a fost afectat de de declinul cu 18% al vanzarilor de petrol. Costurile de explorare au crescut semnificativ, la aproximativ 180 de milioane de euro, in principal in urma clasificarii ca neperformante a unor puturi forate in Gabon, Insulele Feroe si Norvegia.

Costurile de productie au crescut in trimestrul al doilea, comparativ cu primele trei luni ale acestui an, in urma costurilor mai mari cu personalul in Romania si a pornirii productiei la Gudrun. Evolutia preturilor la petrol a avut un impact pozitiv redus asupra rezultatelor din trimestrul al doilea, noteaza OMV.

De asemenea, oprirea productiei la rafinaria Petrobrazi, necesara pentru a incheia ultima etapa a programului de investitii, a condus la cresterea stoculuilor de petrol din productia proprie. Aceasta situatie a determinat nerealizarea unor profituri de aproximativ 40 de milioane de euro.

Piata de gaze si electricitate ramane dificila, noteaza grupul austriac. Cresterea inregistrata comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut este datorata exclusiv volumelor mai ridicate de trading. Pierderile substantiale de anul trecut pe aprovizionare, marketing si trading au fost in mare eliminate, in principal ca urmare a renegocierii contractelor cu Gazprom si Statoil. In Romania, rezultatul afacerilor cu electricitate a fost influentat negativ de pretul mai ridicat al gazelor naturale.



Citeste si