Mai mult de jumatate dintre firme cheltuiesc pana la 3% din venituri pentru cercetare si dezvoltare (R&D), in timp ce peste 70% din firme intentioneaza sa-si majoreze bugetul alocat pentru R&D in urmatorii ani, arata un studiu realizat de Deloitte.

"Majoritatea companiilor romanesti cred ca cercetarea si dezvoltarea (R&D) reprezinta un element-cheie al competitivitatii economice, insa, cu toate acestea, la nivelul intregii tari, investitiile in R&D reprezinta doar 0,49% din PIB, cea mai mica rata din cele 10 tari din Europa Centrala care au participat la studiul Deloitte. Totusi, 71% din companiile locale au declarat ca intentioneaza sa creasca cheltuielile cu cercetarea-dezvoltarea in urmatorii ani, iar acest procent ajunge la 81% in urmatorii trei pana la cinci ani", se arata intr-un comunicat al Deloitte.

Cele mai mari investitii in R&D (peste 5%) sunt inregistrate de 22% din companii, in principal din IT, media si telecomunicatii, iar 3% dintre firmele intervievate spun ca nu aloca niciun buget pentru cercetare-dezvoltare. Potrivit studiului, 81% din repondenti sunt de parere ca investitiile in R&D au drept rezultat cresterea competitivitatii produselor si serviciilor.

"Printre motivele pentru care nivelul cheltuielilor cu cercetarea-dezvoltarea este atat de scazut se numara lipsa unor stimulente guvernamentale notabile care sa incurajeze investitiile, precum si promovarea slaba a celor existente, birocratia prea mare intampinata pe parcursul procesului de aplicare, dar si preocuparile legate de felul cum interpreteaza autoritatea fiscala aceste cheltuieli. Este incurajator insa sa vedem ca peste 80% din repondenti anticipeaza o crestere a cheltuielilor cu R&D (...) si ca niciuna dintre companiile care au participat la studiu nu anticipeaza o scadere a bugetelor in aceasta directie", a declarat Ahmed Hassan, Country Managing Partner al Deloitte Romania.

Raportul mentioneaza ca cei mai importanti factori care ar putea incuraja companiile sa creasca investitiile in R&D sunt existenta de beneficii si costul cercetatorilor, urmate de disponibilitatea cercetatorilor experimentati, precum si un accent mai mare pe subventii in numerar si nu pe stimulente de ordin fiscal.

In perioada 2014-2020, Romania are la dispozitie fonduri europene de 1,06 miliarde euro pentru a sprijini cercetarea, dezvoltarea tehnologica si inovarea. In cadrul studiului au fost intervievate 330 de companii din Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia. La nivel regional, una din cinci companii (21%) nu are niciun fel de politici R&D, insa cele care au sunt preocupate de identificarea surselor de finantare si a resurselor umane corespunzatoare.

Cum sta Romania la capitolul INOVATIE: avem potential mare!

Sursa foto: Concept de afaceri/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri