Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), desprinsa din Electrica si controlata de Departamentul pentru Energie, intentioneaza sa deschida o actiune impotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, prin care va solicita grupului italian suma de 521,5 milioane euro in cazul privatizarii Muntenia Sud.

"Miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a prezentat o nota in Guvern. Cu aceasta ocazie, membrii Executivului au fost informati ca Statul Roman, prin SAPE, va solicita Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocand Optiunea «Put», exact asa cum a fost deja stabilit prin hotararea de Guvern 1163/27.11.2012. Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat in iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde si Enel are obligatia de a cumpara o parte sau intregul pachet de 23,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud catre Enel (dreptul de Optiune «Put»), potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, potrivit Mediafax.

Decizia a fost luata in contextul in care discutiile amiabile purtate de partea romana cu Enel nu au condus la o intelegere intre parti. "Am informat Guvernul ca am luat decizia de a nu mai prelungi memorandumul de intelegere semnat cu Enel in data de 7 iulie 2013 si care va expira pe 31 iulie 2014. Drept urmare, SAPE urmeaza sa deschida procedura de arbitraj contra Enel la Curtea Internationala de Arbitraj a Camerei Internationale de Comert de la Paris", a declarat Nicolescu in comunicat.

Grupul Enel a anuntat recent ca vrea sa vanda operatiunile de distributie si furnizare a energiei din Romania.
Enel a cumparat de la stat, in 2005, companiile de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Banat si Electrica Dobrogea, iar in 2008 a preluat si Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza cu energie Bucurestiul. Toate aceste trei companii au fost divizate in mai multe firme, in functie de specificul activitatii.

Grupul italian Enel a platit direct statului, in luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud. Enel a derulat o majorare de capital de 425 milioane de euro, ajungand la o participatie de 64,4%. Pretul a fost ajustat in urcare cu 38 de milioane euro, suma platita statului urcand astfel la 432,9 milioane euro.

Citeste si:
Enel donează 100.000 de euro pentru sprijinirea Institutului Matei...
Enel donează 100.000 de euro...

Prin contractul de privatizare, Electrica poate oliga Enel sa cumpere actiunile ramase la Electrica Muntenia Sud la un pret cel putin egal cu cel de la privatizare, beneficiind si de optiunea vanzarii actiunilor la bursa sau catre angajati. SAPE a fost creata prin divizarea partiala a Electrica SA si cuprinde participatiile minoritare ale Electrica SA la Electrica la Enel Energie Muntenia, Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distributie, E.ON Energie Romania, Electrica Soluziona, Bursa Romana de Marfuri si Hidro Tarnita.

SAPE a preluat si drepturile si obligatiile Electrica Bucuresti rezultate din contractele de privatizare la Electrica Muntenia Sud, Electrica Moldova, Electrica Dobrogea, Electrica Banat si Electrica Oltenia.

Electrica SA are pe rolul Curtii de Arbitraj de la Paris trei actiuni privind obligatiile din contractele de privatizare incalcate de Enel, E.ON si CEZ, pretentiile fiind in cazul Enel de 834,21 milioane euro, la care de adauga penalitati de 378,6 milioane lei, in cazul CEZ de 13,26 milioane euro, la care se adauga daune si dobanzi aferente de 150,73 milioane lei, in timp ce in cazul E.ON pretentiile sunt de 37,96 milioane euro, la care se adauga dividende si dobanzi aferente anilor 2004-2005 de 74,28 milioane lei.

Citeste si:
Fostul primar al Sibiului, Astrid Fodor, se intoarce in functie
Fostul primar Astrid Fodor se...
Sursa foto: Centrala electrica pe baza de apa geotermala/ Shutterstock.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Setari Cookie-uri