Consiliului Concurentei i-a fost notificata intentia de a se realiza o concentrare economica prin dobandirea de catre Agrana Zucker a controlului unic direct asupra Zaharul Liesti si Lemarco Cristal.

“Consiliul Concurentei a constatat ca tranzactia este de natura sa ridice obstacole semnificative in calea concurentei efective si a identificat principalele probleme de ordin concurential, respectiv posibilitatea consolidarii unei pozitii dominante pe piata zaharului alb din Romania, in special, pe segmentul retail si a cresterii pretului zaharului alb in retail, in contextul restrangerii accesului la materie prima ieftina”, se arata in comunicatul institutiei.

Angajamentele propuse de Agrana constau in transferul licentelor de import aferente fabricilor Zaharul Liesti si Lemarco Cristal catre procesatori de zahar brut din Romania, pentru o anumita perioada de timp (pana la 30 septembrie 2017), precum si in promisiunea de a nu achizitiona nicio alta fabrica de zahar de la jucatori terti pe piata din Romania timp de 5 ani.

Grupul Agrana urmareste pentru acest an afaceri de 958 de milioane de lei in Romania, fata de 1,18 miliarde de lei anul trecut, dar vrea un profit de aproape 22 de milioane de lei, dupa ce in 2013 a inregistrat pierderi cifrate la 101 milioane de lei. Agrana este prezenta pe piata romaneasca prin brandurile Margaritar Zahar si Coronita, pe care le produce in unitatile de la Buzau si Roman. Grupul are in total 8.500 de angajati in cele 55 de fabrici din 26 de tari.

Sursa foto: Zahar, Shutterstock.com