Proiectele vizeaza reabilitarea subtronsoanelor Km 614 - Cap Y Barzava (44,7 km), Cap Y Barzava - Cap Y Ilteu (36,1 km), Cap Y Ilteu - Gurasada (19,7 km) si Gurasada - Simeria (40,8 km), pe teritoriul judetelor Arad si Hunedoara. Lucrarile pentru primele doua loturi au o valoare estimata de 3,8 miliarde lei, iar in cazul celorlalte doua tronsoane sunt evaluate la 4,4 miliarde lei, fara TVA.

Licitatiile, lansate initial in februarie, au fost anulate de CFR in aprilie dupa descoperirea unor "erori sau omisiuni" in documentatia proiectelor. Ulterior, administratorul retelei feroviare publice a reluat procedurile, noul termen pentru depunerea ofertelor fiind stabilit la 29 iulie.

"Termenele de depunere si deschidere au fost decalate succesiv, la data prezenta acestea fiind de 1 septembrie 2014 (licitatia pentru subtronsoanele 2a si 2b), respectiv 4 septembrie 2014 (licitatia pentru subtronsoanele 2c si 3). Temeiul legal al decalarii acestor termene consta in prevederile OUG 34/2006 (art.72 si art.50)", se arata intr-un raspuns transmis de CFR.

Multi operatori economici cel clarificari "cu caracter complex"

Reprezentantii companiei arata ca aplicarea acestor prevederi legale privind decalarea termenelor de depunere si deschidere a ofertelor este determinata, printre altele, de primirea unui numar mare de solicitari de clarificari din partea operatorilor economici, "multe cu caracter complex", care necesita solicitarea raspunsurilor din partea proiectantului, cat si de organizarea de vizite de amplasament pentru companiile interesate de participarea la procedura.

Citeste si:

Termenele au fost amanate si din cauza depunerii a cate cinci contestatii pentru fiecare din cele doua licitatii.
Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a suspendat licitatia pentru subtronsoanele 2a si 2b , decizia fiind aplicata de CFR SA in perioada 2-24 iulie, potrivit sursei citate. Un alt motiv pentru decalarea termenelor a fost efectuarea de modificari/corectari ale documentatiei de atribuire, in cadrul solutionarii contestatiilor, precum si conform celor dispuse de catre CNSC.

"Cele doua licitatii se afla in stadiul de solicitari de clarificari la documentatia de atribuire si elaborare a ofertelor inainte de deschidere. Pana la data prezentei nu au fost depuse oferte din partea operatorilor economici interesati", mai arata CFR. Proiectul este finantat cu bani europeni, in cadrul Programului Operational Sectorial pentru Transport 2007-2013 si 2014-2020, si fonduri de la bugetul de stat.