Grupul MOL controleaza compania INA din 2009, detinand 49,1% dintre actiuni, in timp ce guvernul croat are o participatie de 44,84%. MOL vrea sa inchida rafinaria Sisak, din cauza pierderilor inregistrate anul trecut, si acuza guvernul croat ca nu a respectat termenii contractului de vanzare, intrucat nu a preluat datoriile Sisak, potrivit Mediafax.

Sisak si cea mai mare rafinarie detinuta de INA, in Rijeka, au adus impreuna pierderi de 211 milioane de dolari in 2013, din cauza cererii slabe in regiune de produse rezultate din rafinarea petrolului, potrivit economistului-sef al INA. De cealalta parte, Croatia acuza MOl pentru proasta administrare a companiei, dorind sa mentina rafinaria functionala. Ministrul Economiei din Croatia, Ivan Vrdoljak, care conduce negocierile cu actionarii MOL, a declarat ca inchiderea rafinariei Sisak este "absurda si de neacceptat" pentru Croatia, intrucat guvernul vrea sa acorde noi concesii pentru explorarea de petrol si gaze naturale.

Rafinaria Sisak, aflata la 50 de kilometri de capitala Zagreb, are o capacitate de procesare de 44.000 de barili de petrol pe zi si are aproximativ 700 de angajati.
Tensiunile dintre reprezentantii grupului MOL si cei ai guvernului croat au crescut in ultimii trei ani in ceea ce priveste modul in care trebuie administrata compania, atunci cand Croatia a incercat sa preia din nou controlul asupra conducerii companiei. In 2012, fostul premier croat Ivo Sanader a fost condamnat pentru coruptie in cazul vanzarii INA catre Mol. De asemenea, o instanta din Zagreb a emis un mandat international de arestare pentru acuzatii similare pe numele presedintelui MOL Zsolt Hernadi si se asteapta ca acesta sa fie judecat in lipsa. Un proces asemanator impotriva lui Hernandi intentat in Ungaria a fost inchis.

De altfel, premierul ungar Victor Orban a aparat public actiunile MOL in acest caz. Grupul MOL din Ungaria are operatiuni in peste 40 de tari si aproape 30.000 de angajati in intreaga lume. In Romania, MOL a inregistrat anul trecut afaceri de 979 milioane de euro, in crestere cu 5% comparativ cu anul 2012. MOL detine in Romania o retea de 154 de benzinarii. Pe langa activitatea de distributie a carburantilor, MOL este prezent pe piata locala si pe segmentul explorarilor de hidrocarburi, avand concesionate trei perimetre in vestul tarii.

Sursa foto: Shutterstock.com/MOL