Piata farmaceutica romaneasca ar putea sa scada cu pana la 1,5% in acest an, potrivit directorului general al Cegedim Romania, Petru Craciun, care arata ca o revenire pe crestere anul viitor depinde de cat de generoasa este lista de compensate, daca nu, sectorul se va mentine pe scadere, scrie Mediafax.

"Potentialul de scadere este chiar mai mare decat prognoza noastra. Poate fi intre 0 si -1,5%", a aratat Craciun. Scenariul de baza avansat de Cegedim Romania pentru acest an indica o scadere de 0,3%.

Cegedim mentine prognoza de scadere in conditiile in care vanzarile de medicamente din Romania au revenit pe crestere in al doilea trimestru, cu 6% (5% in euro), ajungand la 3 miliarde lei (680 milioane euro), dupa trei trimestre consecutive de scadere. "Pentru 2015 depinde de mai mute lucruri, dar unul dintre cele mai importante este forma finala a listei de compensate. Daca va fi generoasa, prognoza va fi de usoara crestere, daca va fi mai putin generoasa, asa cum cred ca se va intampla, ar putea fi o oarecare scadere", a mai spus Craciun.

Patru producatori farmaceutici importanti au blocat investitii de 50 milioane euro in constructia de facilitati de productie in Romania, din cauza taxei clawback, care este in continua crestere.

Citeste si:
Piata farmaceutica, crestere mica in valoare si stagnare in volum
Piata farmaceutica, crestere...

Sursa foto: Medicamente, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si