Producatorul de energie Dragon Oil vrea sa cumpere pentru 800 de milioane de dolari compania Petroceltic, inregistrata in Irlanda, care efectuaza operatiuni de explorare si in Romania, in principal pentru a-si consolida prezenta in Algeria, relateaza Reuters.

Conducerea Dragon Oil, companie inregistrata in Marea Britanie si listata pe bursa din Londra, are nevoie de aprobarea actionarului majoritar pentru a putea ajunge la un acord cu Petroceltic. Petroceltic a anuntat deja ca va accepta oferta celor de la Dragon Oil.

"Petroceltic ar aduce rezerve suplimentare pentru Dragon Oil in zone de interes pentru noi", a declarat unul dintre purtatorii de cuvant ai Dragon Oil. Dragon Oil intentioneaza sa ofere 230 de pence pe actiune, cu 35% mai mult decat pretul mediu al titlurilor Petroceltic.

Actiunile Petroceltic au urcat cu 20,6% pe bursa din Londra, iar titlurile Dragon Oil au scazut cu 0,3%, in urma anuntului facut de Petroceltic. Unul dintre principalele active ale Petroceltic este campul de gaze Ain Tsila din Algeria. Astfel, prin preluarea companiei irlandeze, Dragon Oil si-ar consolida prezenta in Algeria, unde a primit o noua licenta de explorare pentrupetrol si gaze saptamana trecuta, in asociere cu producatorul de energie Enel din Italia, scrie Mediafax.

In Romania, Petroceltic detine 40% dintre drepturile comerciale asupra blocurilor Ex-28 Est Cobalcescu si Ex-27 Muridava in sectorul romanesc al Marii Negre si este operatorul lucrarilor de explorare din aceste perimetre, care se intind pe o suprafata totala de aproximativ 2.000 de kilometri patrati.

Citeste si:
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 20 de benzinarii
Fondul de Investitii in...

Petroceltic are un buget de investitii de 27 de milioane de dolari pentru perimetrele din Romania, unde intentioneaza sa foreze trei puturi de exploatare. Compania a obtinut in octombrie 2011 licente de exploatare pentru o perioada initiala de trei ani, care poate fi extinsa cu pana la sapte ani.

In primele sase luni ale acestui an, Petroceltic a inregistrat cheltuieli de exploatare in valoare totala de 64,3 milioane de dolari, dintre care 8,1 milioane de dolari pentru forarea celui de-al doilea put in perimetrele din Romania, potrivit raportului financiar al companiei.

Putul Muridava-1 a fost forat la finele primului trimestru, la o adancime de 2.747 metri. Costul lucrarii a fost amortizat, deoarece nu au fost descoperite suficiente cantitati de hidrocarburi pentru a incepe exploatarea comerciala, potrivit companiei.

Citeste si:
Seful Enel: Sunt oameni interesati sa cumpere active ale companiei
Seful Enel Group: Nu avem o...
Sursa foto: Platforma petroliera/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Taxa pe afacerile in energie: 606 mil. lei colectate in 2019