"Astazi, Consiliul de Supraveghere al OMV Aktiengesellschaft si Gerhard Roiss au convenit ca Gerhard Roiss sa demisioneze din pozitia de presedinte al boardului executiv si director executiv din data de 30 iunie 2015. Consiliul de Supraveghere a initiat procesul pentru identificarea unui candidat potrivit pentru a prelua pozitia de director executiv al OMV", se arata intr-un anunt al grupului austriac transmis Bursei din Viena.

In acelasi timp, Consiliul de Supraveghere a luat decizia de a integra divizia Gaze si Energie in Divizia Rafinare si Marketing, iar noua divizie Downstream va fi condusa, de la 1 ianuarie 2015, de Manfred Leitner, membru al Consiliului Director.

"Vor fi demarate negocieri cu Hans-Peter Floren, director executiv pe Divizia Gaze si Energie, privind contractul sau", se mai arata in comunicat.

Presa din Austria a anuntat in urma cu cateva zile ca Gerhard Roiss ar putea pleca de la conducerea companiei austriece inainte sa-si termine contractul, din cauza scaderii veniturilor operationale si a unor neintelegeri din cadrul grupului. Roiss a devenit CEO al companiei in 2011, iar anul trecut grupul austriac i-a extins contractul pana in martie 2017.

Totusi, de atunci si pana in prezent, compania a inregistrat rezultate financiare slabe, profitul operational injumatatindu-se in al doilea trimestru din acest an, pe fondul crizei din Libia, care a determinat grupul sa creasca productia de petrol in tari unde costurile sunt mai mari, precum Norvegia, a scris presa austriaca.

Citeste si:

De asemenea, divizia de gaze naturale nu a consemnat un avans important, asa cum a sperat conducerea companiei. In aceste conditii, Roiss a incercat sa reduca divizia, ceea ce a determinat aparitia unor neintelegeri intre el si seful unitatii, Hans-Peter Floren, potrivit surselor citate de Reuters.

In 2013, divizia de gaz si energie a contribuit cu doar 1 milion de euro la profitul grupului, inainte de dobanzi si taxe, care a inregistrat o valoare de 2,7 miliarde de euro. O alta sursa apropiata situatiei a explicat ca Roiss si Floren, pe care i-a numit "masculi alfa", poarta o lupta pentru putere in interiorul companiei.

De altfel, actionarii principali ai OMV, si anume compania de stat austriaca OIAG (cu o participatie de 31,5%) si International Petroleum Investment din Abu Dhabi (cu o participatie de aproape 25%), le-a cerut celor doi sa ajunga la un acord. Saptamana trecuta, ziarul austriac Die Presse a anuntat ca OMV ar putea incheia contractele lui Roiss si Floren inainte de termen, citand surse din conducerea companiei.

In Romania, compania OMV Petrom, controlata de grupul austriac OMV, administreaza o retea de 545 statii de distributie a carburantilor, din care 392 operate sub brandul Petrom si 153 sub brandul OMV.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o productie anuala de titei si gaze de 66 milioane de barili echivalent petrol (bep). Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual si detine o centrala electrica de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate, prin intermediul a circa 800 benzinarii.