Cheltuielile pentru explorare si productie ale Lukoil in Romania au urcat semnificativ in primele noua luni ale anului, la 95 de milioane de dolari, de la doar 4 milioane de dolari in perioada corespunzatoare a anului trecut, se arata intr-un raport publicat joi de producatorul de petrol din Rusia.

"La nivel international, am crescut cheltuielile pentru proiectul Shah-Deniz din Azerbaijan si am inceput activitatile de explorare la noile noastre proiecte din Romania si Ghana", potrivit raportului. In octombrie 2011, guvernul a aprobat doua acorduri petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare in perimetre romanesti de cate 1.000 km patrati din Marea Neagra, incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si asocierea de firme Lukoil Overseas-Vanco International, noteaza Mediafax.

Estimarile guvernului de la acea vreme aratau ca valoarea investitiilor din aceste perimetre se va ridica in primii trei ani la 75 milioane dolari, urmand ca, in functie de rezultatele obtinute in aceasta etapa, investitiile sa continue in urmatorii doi ani cu sume cuprinse intre 80 si 160 de milioane de dolari. De asemenea, in luna noiembrie a anului trecut, producatorul de gaze naturale Romgaz Medias a anuntat ca va sapa doua sonde in cele doua perimetre din Marea Neagra unde este partener cu o firma din grupul rus Lukoil.

Profitul net al grupului Lukoil, al doilea mare producator de petrol din Rusia, a scazut cu 26,3% in primele noua luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 5,74 miliarde dolari de la 7,79 miliarde de dolari, pe fondul deprecierii rublei si al scaderii pretului la petrol. In schimb, venitul a urcat cu 7% in intervalul ianuarie-septembrie, de la 105,5 miliarde de dolari la 112,9 miliarde de dolari.

La nivelul trimestrului al treilea, profitul Lukoil a consemnat un declin de 48%, la 1,62 de miliarde de dolari, comparativ cu 3,11 miliarde de dolari in acelasi interval din 2013, peste asteptarile analistilor. Economistii consultati de Bloomberg au estimat un profit in valoare de 1,73 miliarde de dolari pentru trimestrul al treilea. Productia de hidrocarburi a avansat cu 4,6%, la 2,29 milioane de barili pe zi in primele noua luni ale anului, in timp ce, la nivelul trimestrului al treilea, avansul a fost de 7,4% fata de perioada corespunzatoare din 2013, la 2,34 milioane de barili pe zi.

Citeste si:
[Infografic] Harta celor mai ieftine benzinarii din Romania
Infografic Harta preturilor...

Oficialii guvernului rus au declarat ca nicio companie din Rusia nu va reduce productia pentru a contrabalansa efectele scaderii preturilor la petrol, in conditiile in care reprezentantii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se intalnesc joi pentru a discuta aceasta posibilitate. Grupul rus Lukoil este prezent in Romania cu o rafinarie in Ploiesti si o retea de peste 300 de benzinarii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
OMV Petrom a batut pasul pe loc in T3. Scaderea petrolului, "vinovata"