8 Decembrie 2014

Slovacia a revocat contractul de inchiriere catre Enel a unei hidrocentrale pe Dunare



Slovacia a revocat un contract de inchiriere catre divizia locala a Enel, Slovenske Elektrarne, pentru hidrocentrala de la Gabcikovo, pe Dunare, pentru incalcarea unor clauze ale contractului de catre compania de utilitati din Italia, relateaza Bloomberg.

Robert Fico, prim-ministrul guvernului de la Bratislava, a afirmat ca Slovenske Elektrarne a ascuns informatii importante despre hidrocentrala de pe Dunare si a intarziat lucrarile de mentenanta. "Consideram nul contractul de inchiriere. Guvernul a decis sa actioneze, intrucat credem ca acest contract a fost incalcat", a declarat Fico, potrivit Mediafax.

De cealalta parte, reprezentantii companiei italiene Enel au respins acuzatiile premierului slovac, mentionand ca toti termenii contractului incheiat cu statul au fost respectati. Potrivit contractului de inchiriere catre Enel, compania italiana primea 35% din profitul generat de hidrocentrala detinuta de statul slovac. Hidrocentrala Gabcikovo s-a aflat in centrul unei dispute interntionale intre Slovacia si Ungaria in anii '80, dupa ce Ungaria a decis oprirea constructiei barajului pe Dunare din cauza unor ingijorari privind protectia mediului. Anularea contractului complica planurile companiei Enel, care intentiona sa vanda activele detinute in Slovacia.

In luna noiembrie, Enel a primit si doua oferte neangajante pentru participatia de 66% la compania Slovenske Elektrarne din Slovacia, din partea companiei de utilitati CEZ din Cehia si a unui grup format din statul ungar si producatorul Slovnaft detinut de Mol. Enel este compania de utilitati cu cele mai mari datorii din Europa, astfel ca grupul italian a decis sa vanda active in valoare de peste 4 miliarde de euro pana la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei. In Romania, unde Enel detine o treime din piata distributiei de energie, grupul vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV). Companiile Enel din Romania au inregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro si profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.



Citeste si