Anul 2015 nu va aduce schimbari majore pe piata constructiilor, acesta urmand sa fie mai mult doar „doar o etapa intermediara pentru proiectele majore de infrastructura care vor fi lansate in 2016”, crede Francois Petry, seful operatiunilor locale ale Holcim Romania, unul dintre cei mai mari producatori de ciment, betoane si clincher la nivel local.

„Pe termen mediu si lung piata locala a constructiilor are un potential important in toate segmentele – infrastructura, rezidential si nerezidential. Cel mai mare impuls pentru constructii si consumul de ciment ar putea veni din lucrarile de infrastructura si o mai buna absorbtie a fondurilor europene disponibile. Aceasta ar avea numeroase avantaje, nu doar pentru segmentul constructiilor, deoarece principalul obstacol pentru multi dezvoltatori este lipsa de infrastructura. Accelerarea celor mai importante proiecte, precum finalizarea Coridorului IV, ar fi cu siguranta benefica pentru intreaga economie a tarii”, a declarat directorul general Holcim Romania.

Potrivit acestuia, sectorului privat nu ar trebui sa ii fie subestimat potentialul, a carui redresare depinde de mai multi factori, atat interni, cat si externi. „In ceea ce priveste factorii interni, sectoarele rezidential si nerezidential isi vor reveni atunci cand va exista o mai buna vizibilitate a perspectivelor economice. De exemplu, cresterea veniturilor generata de cresterea PIB si alti factori, vor determina o cerere mai mare din partea segmentului rezidential, cerere care deja da semne de revenire. Daca principalele piete occidentale de export pentru produsele locale vor reveni pe crestere in urmatorul an, iar creditele bancare vor fi mai usor de obtinut, vom asista la mai multe proiecte nerezidentiale”, a declarat Petry.

Anul 2015, o punte de legatura pentru marile proiecte de infrastructura din 2016

In ceea ce priveste asteptarile pentru anul viitor, Francois Petry se asteapta ca anul viitor sa fie relativ similar cu 2014 in ceea ce priveste evolutia pietei cimentului. „Speram ca se va definitiva procesul de pregatire a lansarii si continuarii unor proiecte majore de infrastructura, ca va fi accelerata absorbtia fondurilor europene pentru proiectele de infrastructura si ca Master Planul anuntat va fi respectat. Vedem anul 2015 ca o etapa intermediara pentru proiectele majore de infrastructura care vor fi lansate in 2016. De aceea, nu credem ca vom asista la evolutii spectaculoase anul viitor comparativ cu 2014 si ne vom adapta la cerintele pietei si ale clientilor”, a declarat directorul general al Holcim.

Conform acestuia, 2014 a adus o revitalizare a sectorului rezidential, dar si a celui nerezidential. „Usoara relaxare a bancilor in ceea ce priveste creditarea investitiilor in domeniul imobiliar a contribuit la aceasta evolutie. Putem vorbi, de asemenea, despre o revenire a increderii publicului si a investitorilor in sectorul constructiilor, dupa mai multi ani dificili. Asa cum spuneam, segmentele rezidential si nerezidential continua sa creasca prin extinderea retelelor DIY, lanturilor de retail, cladirilor de birouri si proiectelor industriale.

Principalele obstacole in piata constructiilor Cu ce provocari bate la usa 2015?

Una dintre cele mai mari provocari cu care Holcim s-a confruntat a fost reprezentata de intarzierile in efectuarea platilor catre companiile de constructii de catre stat, ceea ce are un impact asupra intregului lant, inclusiv asupra producatorilor si furnizorilor de materiale de constructii.

„Strategia noastra este sa ne mentinem concentrarea pe un management strict al costurilor, dar si pe consolidarea relatiilor cu clientii nostri, pentru a le furniza produse si servicii personalizate, pe masura nevoilor lor. Un alt obstacol major in calea redresarii sectorului constructiilor este absenta de noi licitatii pentru proiecte majore de infrastructura, avand in vedere ca proiectele lansate in 2011-2012 au fost finalizate. In acest timp, companiile de constructii resimt o presiune asupra preturilor, iar furnizorii de materiale de constructii nu pot face fata majorarilor de pret la carburanti si materii prime si altor evenimente neprevazute din mediul fiscal. Totodata, noile taxe impuse de autoritati, precum taxa pe constructiile speciale de 1,5% din valoarea constructiei sau suprataxa pentru resurse minerale, nu fac decat sa creasca presiunea asupra preturilor nu doar in industria cimentului, ci si pe piata constructiilor in general, dar si in intreaga economie”, a mai aratat seful Holcim.

In ceea ce priveste anul urmator, una dintre principalele provocari in 2015, in viziunea Holcim, este reprezentata in continuare de termenele mari de plata, o problema majora de pe piata constructiilor, ceea ce inseamna ca lipsa de flux de numerar poate trimite companiile direct in insolventa. „O companie poate avea foarte multe proiecte, dar daca acestea nu sunt achitate la timp, compania va disparea de pe piata. Aceasta este una dintre problemele care trebuie solutionate. O alta provocare pentru 2015 va fi presiunea constanta asupra preturilor. Furnizorii de materiale de constructii vor fi nevoiti sa tina pasul cu evolutia preturilor la carburanti si materii prime, dar si cu modificarile fiscale”, a mai aratat seful operatiunilor locale ale Holcim.

In Romania, Holcim a inregistrat o crestere a volumelor de clincher si ciment de 4,3% in primele 9 luni ale anului 2014, comparativ cu perioada anterioara din 2013. Totusi, comparativ cu primele 9 luni ale anul trecut, preturile cimentului au scazut cu 1,1%. „Evolutia volumelor noastre de ciment in al treilea trimestru al anului 2014 a fost sustinuta in principal de cresterea nivelului exporturilor, ca urmare a colaborarii noastre cu Holcim Ungaria. In acelasi timp insa, cresterea volumului exporturilor a avut un impact asupra pretului mediu care a scazut comparativ cu anul trecut. In plus, cresterea numarului de proiecte din sectorul rezidential, dar si nerezidential, ne-a ajutat sa atingem aceste rezultate. Sectorul rezidential s-a revitalizat in 2014 datorita investitiilor in proiecte mici si medii. In acelasi timp, sectorul nerezidential s-a dezvoltat foarte bine in ultimele luni, cu unele proiecte mai mari demarate in ultimele luni, prin retele de DIY, lanturi de retail, cladiri de birouri si proiecte industriale”, au precizat reprezentantii Holcim.

“Anul 2014 a fost unul atipic pentru piata constructiilor, cu o iarna usoara, dar din pacate fara proiecte importante de infrastructura. Ne asteptam ca piata sa creasca usor fata de nivelul inregistrat anul trecut. Anul trecut am inregistrat pierderi si am vazut efectul lor. Estimam ca in acest an vom reveni pe profit, asta dupa ce ne-am optimizat costurile. In acest an proiectele rezidentiale si cele non-rezidentiale au inregistrat un usor reviriment, dar si o relaxare venita din partea bancilor”, spunea Francois Petry, CEO-ul Holcim Romania, intr-o intalnire cu presa, din toamna acestui an.

El a aratat ca nu sunt schimbari foarte mari in ceea ce priveste business-ul, dar sustine ca deprecierea scazuta si investitiile derulate in ultimii ani in facilitatile de productie au permis companiei sa inregistreze un rezultat pozitiv in acest an. Lucrarile de infrastructura in business-ul Holcim reprezentau pana in prezent o pondere de aproximativ 40%, insa 2014 va aduce pentru prima data o scadere a acesteia. “In 2014 ponderea infrastructurii in business-ul nostru va scadea sub 40%”, a declarat seful Holcim Romania.

Citeste si:

    Holcim Romania a ramas anul trecut singura companie de pe piata cimentului care a reusit sa se mentina deasupra pragului de 200 de milioane de euro. Elvetienii au inregistrat in 2013 afaceri de 202 milioane de euro, in scadere cu 5% fata de nivelul inregistrat in 2012.

    Holcim a continuat insa trendul negativ si ramane pe pierdere in 2013, insa raporteaza un rezultat net mai bun decat in 2012. Astfel, compania elvetiana a raportat anul trecut pierderi de 1,4 milioane de euro, fata de 8,5 milioane de euro in 2012. Si numarul de angajati a avut de suferit, Holcim ajungand la 816 angajati, fata de 942 cati avea la finele anului 2012.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri