Compania OMV Petrom (SNP) a semnat un acord cu compania Energocom din Republica Moldova pentru inceperea livrarilor de gaze catre statul vecin incepand din 1 ianuarie, prin conducta Iasi-Ungheni, au declarat surse apropiate discutiilor, citate de Mediafax.

"Contractul a fost semnat pentru o perioada de un an. Cantitatile livrate pentru inceput sunt mici", au afirmat sursele. Ministrul Economiei din Republica Moldova, Andrian Candu, este citat in presa din Republica Moldova spunand ca Energocom va plati pentru gaze 277 dolari/1.000 de metri cubi, cu 100 de dolari sub nivelul de 378 dolari la care compania cumpara de la grupul rus Gazprom.

Conducta de gaze Iasi-Ungheni, finalizata in acest an, are o lungime de 43 kilometri si o capacitate anuala de transport de 1,5-2 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Republica Moldova consuma aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importa din Rusia. Regiunea separatista prorusa Transnistria, in care se afla concentrata cea mai mare parte a industriei din, consuma la randul ei aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.

Romania a consumat anul trecut 12,5 miliarde metri cubi de gaze si a produs, prin OMV Petrom si Romgaz Medias (SNG) 11 miliarde de metri cubi. Conducta de gaze se opreste in prezent la Ungheni, iar un al doilea tronson, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, urmeaza sa fie construit pana la Chisinau in urmatorii doi-trei ani. OMV Petrom este controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV.

Citeste si:
Transgaz a inceput sa alimenteze gazoductul Iasi-Ungheni inainte de...
Transgaz a inceput sa...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Compania din Rep. Moldova care va transport gaze prin Iasi-Ungheni