"Taxa clawback aplicata nediferentiat si ajustarea de preturi in conditiile existentei unei duble referentieri discriminatorii a preturilor medicamentelor generice (respectiv compararea pretului medicamentului generic atat cu cel al produsului inovativ - max 65%, cat si cu cel din cele 12 state de referinta) va face ca pentru circa 1.000 de medicamente cu preturi accesibile, pretul de vanzare sa scada sub costurile de productie. (...) pentru 80% dintre cele mai populare 50 de medicamente generice exista riscul de a disparea de pe piata in urmatorul an", conform estimarilor APMGR.

Sursa citata arata ca multe dintre medicamentele ieftine care ar putea disparea sunt folosite pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, digestive, reumatologice si a bolilor infectioase si da ca exemplu metoprolol, enalapril, omeprazol, amoxiciliclna, indapamida, ketoprofen, ibuprofen, diclofenac, atorvastatina, trimetazidina, ranitidina, pentoxifilina, ciprofloxacina sau ampicilina.

"Continuarea politicilor actuale, amanarea iresponsabila a introducerii calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, care sa reduca la 65% cuantumul taxei pentru aceste medicamente (in corelare cu limitarile de pret impuse fata de medicamentele inovative) va accelera tendinta actuala de diminuare a productiei locale de medicamente accesibile si va crea o situatie alarmanta pentru milioane de pacienti, care nu vor mai putea sa urmeze tratamente de baza", a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.

Companiile farmaceutice trebuie sa actualizeze toate preturile la medicamentele de uz uman, in conformitate cu Ordinul ministrului Sanatatii 75/2009, si in urma caruia acestea se vor ieftini. CNAS a aratat ca actualizarea preturilor la medicamentele de uz uman ar putea aduce reduceri de pana la 20% la unele produse, iar diferenta de bani va putea fi utilizata pentru achizitia de tratamente inovatoare.

Citeste si:

Potrivit Asociatiei, in ultimii 3 ani, din cauza taxei clawback si a obligativitatii reducerii preturilor, pe care companiile de medicamente generice au respectat-o, au disparut peste 1.300 de medicamente cu preturi accesibile din Romania, au fost disponibilizati peste 300 de angajati si s-au ratat investitii de circa 50 milioane de euro in industria farmaceutica locala.

APMGR avertizeaza ca prin disparitia medicamentelor generice si utilizarea variantelor mai scumpe atat statul cat si pacientii platesc mai mult, pentru compensarea, respectiv coplata unor medicamente de doua ori mai scumpe.

In acest context, APMGR reaminteste ca singura solutie care ar putea aduce in normalitate actualul cadru fiscal discriminator si nesustenabil, salvand astfel de la insolventa producatorii de medicamente locali, este implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proportii de maxim 65% in calculul procentului 'p' din formula clawback.