Bogdan Chiritoiu si Otilian Neagoe au depus la Palatul Cotroceni, juramantul de investitura in functiile de presedinte si vicepresedinte al Consiliului Concurentei, seful statului aratand ca spera ca reinvestirea lor sa fie o garantie a continuarii liniei de profesionalism a institutiei.

In cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca, plecand de la rolul si competentele autoritatii nationale de concurenta, spera ca reinvestirea lui Bogdan Chiritoiu si a lui Otilian Neagoe in functii, pentru un mandat de cinci ani, sa fie o garantie a continuarii aceleiasi linii de profesionalism si obiectivitate de care a dat dovada aceasta institute.

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis a caracterizat Consiliul Concurentei drept una dintre institutiile publice fundamentale pentru protectia, mentinerea si stimularea concurentei si a unui mediu concurential normal in vederea promovarii intereselor consumatorilor.
In plus, seful statului a afirmat ca aceasta institutie are competente in aplicarea dispozitiilor Tratatului privind functionarea Uniunii Europene in cazul in care actele sau faptele intreprinderilor sau asociatiilor de intreprinderi pot afecta comertul dintre statele membre UE. La ceremonia de la Palatul Cotroceni a participat si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Bogdan Marius Chiritoiu a fost reconfirmat in functia de presedinte al Consiliului Concurentei, pentru un nou mandat de 5 ani, presedintele Klaus Iohannis semnand, pe 5 martie, decretul de numire a acestuia in functie precum si numirea lui Otilian Neagoe in functia de vicepresedinte.

Parlamentul a trimis, in luna februarie, presedintelui Klaus Iohannis avizul favorabil pentru reinnoirea mandatului presedintelui si vicepresedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu si Otilian Neagoe.

Chiritoiu si Neagoe au primit pe 17 februarie aviz favorabil pentru un nou mandat din partea comisiilor parlamentare reunite pentru buget, finante si economice, cu majoritate de voturi.

Potrivit legii, durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurentei este de 5 ani, acesta putand fi reinnoit o singura data.
Numirea membrilor Plenului Consiliului Concurentei se realizeaza de catre presedinte, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurentei, cu avizul Guvernului si dupa audierea candidatilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Pe parcursul mandatului lui Chiritoiu, Consiliul Concurentei a deschis 104 investigatii si a finalizat 101 de astfel de proceduri, iar amenzile aplicate intre 2009 si 2013 au totalizat 354 milioane de euro (1,5 miliarde de lei).

De asemenea, in acest interval a fost introdus avizul Consiliului Concurentei pe nota de fundamentare a actelor normative supuse aprobarii Guvernului pentru a identifica rapid reglementarile susceptibile sa aduca atingere concurentei pe piata, precum si pentru o mai buna intelegere a obiectivelor politicii de concurenta. In acelasi timp, a fost modificata legea concurentei, care permite acum finalizarea mai rapida a investigatiilor prin acceptarea de angajamente fara a trece prin toata procedura de investigatii, dar si o limitare a numarului si duratei proceselor.

Totodata, au fost preluate noile instructiuni privind politica de clementa (imunitate la amenda pentru cei care colaboreaza cu Consiliul pentru descoperirea unui cartel), iar la sugestia Bancii Mondiale a fost infiintata o unitate specializata in detectarea cartelurilor. Mai mult, a fost creata o structura specializata in detectarea licitatiilor trucate.

In mandatul lui Chiritoiu a fost acordata cea mai mare amenda pe concurenta din Romania. In data de 10 ianuarie 2012, Consiliul Concurentei a sanctionat companiile OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Petroleum si Lukoil Romania cu o amenda totala de 880 milioane de lei, reprezentand 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri