Romania este, fara indoiala, una dintre cele mai bogate tari din Europa si cu un potential de dezvoltare urias atat din punct de vedere al agriculturii, dar si industrial, insa unul dintre motivele pentru care astazi nu valorificam acest avantaj si pentru care suntem mult in urma unor tari dezvoltate este ca nu am stiut cum sa gestionam bogatiile pe care le aveam si pe care le-am mostenit din 1990, o data cu caderea comunismului.

Educatia si sanatatea sunt doua componente, stalpi ai unei societati corect dezvoltate, carora nu li se acorda o importanta adecvata si care au facut ca tot ceea ce s-a realizat dupa '90 in Romania sa fie facut haotic si fara o directie si viziune pe termen lung, crede Costin Borc (foto), CEO al Lafarge Romania, unul dintre cei mai mari producatori de ciment din Romania, iar o consecinta a lipsei acestora duce la ceea ce astazi intalnim atat in mediul social, cat si in cel de business.

"Noi am devenit prea bogati mult prea repede. Cand nu aveam nimic, in 1990, de-odata invartim niste sume uriase ca sa nu mai spunem ca in 2007 nu mai puteam numara cate Porsche Cayenne erau pe strazile din Bucuresti. S-a pierdut respectul pentru banul muncit din greu, pentru lucrul bine facut, pentru lucrurile care trebuie facute sa reziste", este de parere Costin Borc, unul dintre cei mai puternici manageri din Romania, care controleaza operatiunile locale ale Lafarge, companie aflata in plin proces de fuziune cu grupul elvetian Holcim.

S-a pierdut respectul pentru banul muncit din greu, pentru lucrul bine facut, pentru lucrurile care trebuie facute sa reziste (Costin Borc, CEO Lafarge)

Costin Borc, manager de operatiuni in regiunea balcanica din 2008: cum au invatat sarbii sa faca treaba nemteasca

Seful Lafarge, manager din 2008 al operatiunilor Lafarge din Serbia, a tinut sa dea exemplul fostei tari aflate in blocul Iugoslav, regiune aflata la granita sud-vestica de Romania si totodata o tara care nu face parte din Uniunea Europeana (Serbia - n.red), dar care si-a pregatit angajatii in Austria, Germania sau Elvetia si pentru care un lucru bine facut este o regula si nu o exceptie.

"Serbia a mostenit un sistem social mult mai bine pus la punct. Iugoslavia (Republica ce a reunit mai multe state balcanice - n.red.) a avut sansa a 40 de ani de dezvoltare in timpul lui Tito, mai ales din punctul de vedere al infrastructurii. Tara a trecut prin drama razboaielor. Mai mult, calitatea protectiei sociale este mult mai buna. Serbia este mult mai apropiata de austrieci. Acestia vorbesc foarte mult despre Viena, care este la 5 ore de mers cu masina. La Bucuresti nu auzi de Viena - auzi de Paris, de Londra, de alte modele", a mai aratat Costin Borc, intr-o intalnire restransa cu presa.

Revenind la situatia din Romania, seful Lafarge atrage atentia asupra faptului ca sistemul din tara noastra este unul care necesita imbunatatiri majore.

"Trebuie sa depasim bariera psihologica ca totul trebuie sa coste cat mai putin. Din pacate asta este deviza dupa care ne orientat cel mai mult. Calitatea slaba a infrastructurii si lucrarilor in constructii poarta mai ales vina celor care fac studiile de fezabilitate sau controlul de calitate. (...) In fata uzinei noastre din Serbia avem un drum vechi din 2006, turnat chiar de catre noi. Zilnic este strabatut de zeci, chiar sute de camioane si arata la fel ca in prima zi. Nu are nicio crapatura. Si acolo ninge, este ploaie. Noi nu ne intrebam niciodata cine face caietul de sarcini. Venim cu cate o idee, dar nu ne gandim ca o lucrare trebuie schimbata si administrata dupa o perioada. Noi gandim foarte mult pe termen scurt. Este foarte mult populism", a mai punctat Borc.

Slaba pregatire a angajatilor, principala problema a marilor industriasi

Slaba pregatire a angajatilor, capacitatea si nivelul scazut de educatie al fortei de munca din Romania constituie cea mai mare problema pentru marii industriasi din Romania, fie ca este vorba despre companii cu capital stain sau companii autohtone, a mai aratat Costin Borc.

"Romania face fata azi unei pierderi a capacitatii intelectuale de oameni pregatiti care pleaca in alte industrii si in alte tari, dar pe salarii mult mai mari, asa cum se intampla si cu doctorii. Odata cu 1990 tot ce a insemnat invatamant profesional si tehnic a disparut. Nu mai exista mecanici buni, nici sudori. Din punctul de vedere al unui lider industrial, problema gasirii unui angajat este foarte mare. Ne este foarte greu sa gasim de la sudori si mecanici pana la ingineri de varf. (...) Ca sa facem un inginer bun de proces acesta trece printr-un stagiu de pregatire de cativa ani. Tot ce vine cu mirajul occidentului - sistem de educatie, sanatate - incercam sa ii tinem chiar si asa. Avantajele marilor grupuri este ca noi putem sa oferim posibilitati de dezvoltare in cadrul grupului la nivel international. Fondurile investite pentru pregatirea profesionala se ridica la nivelul sutelor de mii de euro", a spus, in incheiere, Costin Borc, CEO-ul operatiunilor Lafarge in Romania.

saci ciment - fabrica lafarge medgidia

Lafarge mizeaza pe afaceri in crestere cu cel mult 8%, pe fondul revenirii climatului investitional

Lafarge, unul dintre cei mai mari producatori de pe piata locala de ciment, tinteste o crestere a rulajului de pe plan local in acest an cu 5 pana la 8%, pe fondul revenirii climatului investitional, dar si a optimismului venit din partea pietei.

“Desi 2014 a fost un an complicat atat din punctul de vedere macroeconomic si politic, care a adus o crestere de cateva procente a volumelor vandute de Lafarge, ne asteptam ca in 2015 apetitul investitional sa creasca, sa se demareze noi proiecte, ceea ce ar putea aduce o crestere de pana la 8% a afacerilor”, a declarat Costin Borc.

Borc nu a precizat insa cu cat a incheiat Lafarge anul financiar 2014, sugerand insa ca valoarea business-ului s-a situat in jurul pragului de 200 de milioane de euro.

Potrivit reprezentantului Lafarge, 2015 pare un an mai bun, in care clientii sunt deja mult mai optimisti. “Vrem sa recuperam ce am pierdut in ultimii ani si sa ne crestem volumele comercializate. Sunt semne care indica o revenire in piata constructiilor, dar mai ales in cea a producatorilor de ciment. Ne asteptam ca in 2015 piata sa creasca cu circa 5%”, a declarat Costin Borc. Potrivit datelor din industria de profil, piata cimentului se ridica la o valoare de circa 600 – 700 milioane de euro.

Principalii concurenti ai Lafarge in Romania sunt Carpatcement, insa dupa preluarea de catre CRH, programata sa se finalizeze in vara acestui an – Holcim va redeveni un concurent pentru grupul specializat in productia de ciment, betoane si agregate.

Sursa foto: Costin Borc, CEO Lafarge Romania | Mediafax FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri