Considerata una dintre cele mai puternice zone industriale din Dobrogea, fabrica Lafarge din Medgidia este in momentul de fata uzina de ciment cu cea mai mare capacitate de productie din Romania, o facilitate de productie cu istorie, dar mai ales cu un potential economic zonal extrem de ridicat.

Fabrica Lafarge Medgidia nu este doar locul de munca a nu mai putin de 700 de locuitori ai orasului Medgidia, fiind principalul angajator din zona, dar este si un important jucator economic in regiune.

"Prezenta Lafarge in Medgidia este foarte importanta. Daca nu ar exista uzina, Medgidia si-ar pierde din calitatea de asezare urbana. Sunt si alti producatori in zona, insa Lafarge este cel mai mare angajator pentru oras si imprejurimi, atat pentru proprii angajati, dar si contractori, firme care lucreaza cu si pentru Lafarge. Fabrica nu ar putea lucra fara Lafarge, la fel cum si Lafarge depinde foarte mult de zona in care se afla", a precizat Marian Iordache, primar al orasului Medgidia.

Fabrica de ciment - Lafarge Medgidia

Fabrica de ciment din Medgidia a fost pusa in functiune pentru prima data in anii 1950, cand a inceput constructia a nu mai putin de sase linii de productie care la vremea respectiv functionau pe baza de procedeu umed, avand o capacitate de 600.0000 tone ciment pe an. "Erau fabrici care consumau extrem de multa energie", spune Costin Borc, CEO al Lafarge Romania, unul dintre cei mai mai mari producatori de materiale din Romania.

In anul 1969, fosta fabrica detinuta de Romcim in vremea comunismului instaleaza primele linii de productie a cimentului uscat, marcand astfel primii pasi spre o dezvoltare a industriei romanesti. La 30 de ani distanta, insa, grupul francez Lafarge intra pe piata locala prin achizitia operatiunilor Romcim si aliniaza compania la standardele internationale de dezvoltare.

Fabrica de ciment - Lafarge Medgidia

Astfel, la finalul anilor 2000 are loc daramarea vechiilor linii de productie si instalarea de noi capacitati de productie capabile sa livreze solutii adaptate la conditiile tehnologice actuale.

Cum arata cea mai mare fabrica de ciment din Romania

O data cu preluarea operatiunilor Lafarge din Romania de catre CRH, irlandezii vor intra in posesia unei platforme cu o capacitate de productie de peste 2,2 milioane de tone de clincher, material care sta la baza realizarii unei productii de peste 3,5 milioane de tone de ciment pe an. Desi fabrica din Medgidia inca lucreaza la mai putin de jumatate din capacitate, "in conditii de piata mai bune" aceasta si-ar reporni motoarele la maximum.

"In prezent avem instalate doua linii de productie care totalizeaza 2,2 milioane de tone de clincher din care rezulta peste 3,5 milioane de tone de ciment anual. Cele doua linii ar lucra la potentialul maxim insa momentan nu exista atat de multa cerere in piata, motiv pentru care lucreaza o singura facilitate de productie", au precizat reprezentantii Lafarge.

Fabrica de ciment - Lafarge Medgidia

Pe langa fabrica detinuta de catre Lafarge in Medgidia, francezii mai detin la nivel local o unitate de productie in Hoghiz, judetul Brasov, dar si o statie de macinare la Targu Jiu.

In primavara anului trecut Lafarge si Holcim, doi dintre cei mai mari producatori de ciment si materiale de constructii la nivel global au ajuns la un acord in privinta fuziunii celor doua companii, pentru ca in prima parte a acestui an gigantul irlandez din constructii CRH sa isi manifeste interesul pentru achizitia mai multor operatiuni scoase la vanzare de catre francezi si elvetieni.

La inceputul lunii februarie a acestui an, CRH si LafargeHolcim au anuntat preluarea unei parti importante din activele grupului francez si elvetian din Europa, Brazilia, Filipine si Canada, pentru 6,5 miliarde de euro, dar si a activelor de la nivel local.

Fabrica de ciment - Lafarge Medgidia

Lafarge, investitii de peste 700 mil. euro de la intrarea pe piata in Romania

Potrivit datelor Lafarge, investitiile grupului la nivel local de la intrarea pe piata din 1997 s-au ridicat la peste 700 de milioane de euro, bani care au fost directionati atat spre investitii in facilitatile de productii, dar si eficientizarea operatiunilor si protejarea mediului inconjurator, prin mai multe programe desfasurate.

In acest fel, Lafarge si-a propus sa continue investitiile in protectia mediului, dezvoltand proiectul de constructie a unei statii de co-procesare a deseurilor, investitie care se va ridica la un total de 41 de milioane de lei. "Statia de co-procesare a deseurilor va avea un dublu impact pozitiv, atat asupra mediului inconjurator, cat si asupra rezultatelor operationale. Astfel, contribuim la eliminarea controlata a deseurilor menajere, pe care le folosim ca si combustibil in procesul propriu de productie, reducand costurile de productie ale uzinei de la Medgidia, dar si consumul de combustibili fosili si conservand, astfel, resursele naturale neregenerabile".

Fabrica de ciment - Lafarge Medgidia

O data cu investitia la fabrica din Medgidia, este vizata cresterea cifrei de afaceri cu 1,76% a asocierii Lafarge Romania - SC Eco Gest SA si SC Apollo Ecoterm SRL - cele trei companii implicate in proiect, intr-o perioada de cinci ani de la data finalizarii proiectului, de la 788 milioane de lei, in 2011, la 802 milioane de lei in al cincelea an de operare. De asemenea, este estimata o economie a consumului de energie de circa 5% la nivelul liderului de asociere fata nivelul curent.

Fabrica de ciment - Lafarge Medgidia

Lafarge mizeaza pe afaceri in crestere cu cel mult 8%, pe fondul revenirii climatului investitional

Lafarge, unul dintre cei mai mari producatori de pe piata locala de ciment, tinteste o crestere a rulajului de pe plan local in acest an cu 5 pana la 8%, pe fondul revenirii climatului investitional, dar si a optimismului venit din partea pietei.

“Desi 2014 a fost un an complicat atat din punctul de vedere macroeconomic si politic, care a adus o crestere de cateva procente a volumelor vandute de Lafarge, ne asteptam ca in 2015 apetitul investitional sa creasca, sa se demareze noi proiecte, ceea ce ar putea aduce o crestere de pana la 8% a afacerilor”, a declarat Costin Borc, CEO al operatiunilor locale Lafarge, companie ale carei active au fost cumparate de catre irlandezii de la CRH in cadrul procesului de fuziune al gigantului LafargeHolcim.

Citeste si:

    Fabrica de ciment - Lafarge Medgidia

    Borc nu a precizat insa cu cat a incheiat Lafarge anul financiar 2014, sugerand insa ca valoarea business-ului s-a situat in jurul pragului de 200 de milioane de euro.

    Potrivit reprezentantului Lafarge, 2015 pare un an mai bun, in care clientii sunt deja mult mai optimisti. “Vrem sa recuperam ce am pierdut in ultimii ani si sa ne crestem volumele comercializate. Sunt semne care indica o revenire in piata constructiilor, dar mai ales in cea a producatorilor de ciment. Ne asteptam ca in 2015 piata sa creasca cu circa 5%”, a declarat Costin Borc. Potrivit datelor din industria de profil, piata cimentului se ridica la o valoare de circa 600 – 700 milioane de euro.

    Fabrica de ciment - Lafarge Medgidia

    Principalii concurenti ai Lafarge in Romania sunt Carpatcement, insa dupa preluarea de catre CRH, programata sa se finalizeze in vara acestui an – Holcim va redeveni un concurent pentru grupul specializat in productia de ciment, betoane si agregate.

    Citeste si:

      Sursa foto: Patrick Vrabie | WALL-STREET.RO

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri