Numirea in functie este valabila incepand de vineri, potrivit unui comunicat al CNU. Adrian Posa este de profesie inginer si a fost promovat la conducerea CNU din functia de sef al Serviciului intern de prevenire si protectie.

Posa ii succede la conducerea CNU lui Ioan Moraru, care a demisionat din functie in luna martie, in urma unei intalniri cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, pe fondul unor proteste ale angajatilor companiei de stat. Moraru a sustinut insa ca demisia sa nu are legatura cu discutiile avute cu ministrul si nici cu protestele minerilor de la Crucea.

De asemenea, prin decizia directorului general al CNU, a fost numit la conducerea sucursalei Suceava a CNU Marcel Scurtu, pana in prezent detinator al conducerii minei Crucea-Botusana, de unde se extrage minereu de uraniu. Exploatarea Miniera Crucea este singura exploatare de uraniu functionala din tara, avand doua puncte de lucru - Crucea si Botusana - unde lucreaza peste 500 de angajati.

CNU a fost infiintata in 1997 si are in administrare resursele minerale de uraniu existente in Romania. Compania desfasoara activitati de cercetare geologica si exploatare a zacamintelor de uraniu. Compania, detinuta de Ministerul Energiei, are patru unitati subordonate in teritoriu, respectiv sucursalele Feldioara si Suceava si punctele de lucru Oravita si Stei.