25 August 2006

CEZ isi externalizeaza serviciile

CEZ, proprietarul Electrica Oltenia, va organiza o licitatie internationala prin care va externaliza prestarea de servicii aferente activitatilor de distributie si furnizare electricitate, informeaza un comunicat al companiei, remis miercuri agentiei NewsIn

"Incepand cu 1 iulie 2007, nu va mai fi permisa prestarea de servicii intre societatile rezultate in urma separarii distributiei de furnizare. Prin urmare, CEZ respecta legislatia romaneasca in vigoare si va externaliza aceste servicii pe baza de licitatie, la care vor putea participa toate societatile romanesti si straine care vor indeplini criteriile prevazute in documentele de licitatie", mentioneaza comunicatul CEZ.

Consiliul de Administratie al Electrica Oltenia a comandat in martie un studiu de fezabilitate si pe baza rezultatelor acestuia a decis pe data de 22 iunie "divizarea partiala" a societatii. Astfel, Electrica Oltenia "va continua sa existe cu rolul de operator al sistemului de distributie si in calitate de proprietar al activelor", se arata in comunicatul dat publicitatii de actionarul majoritar. Totodata, se va infiinta o societate de furnizare, cu aceeasi structura de actionariat ca si Electrica Oltenia, care va deservi consumatorii eligibili, consumatorii care nu vor schimba furnizorul si va indeplini obligatiile furnizorului de ultima optiune.

CEZ anunta ca va continua colaborarea cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru gasirea unor solutii comune de reducere a presiunii separararii distributiei de furnizare asupra tarifelor la consumatorii finali de electricitate.

Potrivit declaratiilor recent acordate NewsIn de catre unul dintre membrii Consiliului de Administratie al Electrica Oltenia, Tudor serban, consultantul angajat de CEZ pentru realizarea studiului de fezabilitate a estimat costurile separarii la aproximativ 20 de milioane de euro. La randul sau, directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, declara recent pentru NewsIn ca separarea activitatilor de distributie si furnizare de energie electrica va influenta cu cel mult cateva procente factura de electricitate a consumatorului final.

"Dupa cum se stie, companiile care furnizeaza si distribuie electricitate sunt obligate ca pana la 1 iulie 2007 sa-si separe cele doua activitati prin infiintarea a doua companii distincte. Costurile separarii sunt suportabile din bugetul de investitii, dar companiile vor cere si ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei- n.red.) sa recunoasca aceste cheltuieli in tarife. Noi credem ca ANRE va accepta o recunoastere treptata a costurilor iar factura de electricitate va creste putin in fiecare an", spunea Coroiu. El adauga ca din calculele facute de Electrica a reiesit ca 60% din costurile aferente separarii celor doua activitati tin de structura informatica a celor doua companii care ar trebui infiintate, conform reglementarilor in vigoare.

Printre serviciile comune activitatilor de furnizare si distributie energie electrica se numara intretinerea si mentenanta liniilor de distributie, serviciile informatice, de resurse umane, organizarea de training-uri etc..



Citeste si