Conglomeratul Berkshire Hathaway, condus de Buffett, se apropie de incheierea negocierilor pentru preluarea companiei americane Precision Castparts, potrivit unor surse citate de publicatia britanica The Guardian. Producatorul de componente pentru aeronave si echipamente energetice era evaluat vineri, in functie de cotatia de pe bursa, la 26,7 miliarde de dolari, scrie Mediafax.

Berkshire detine deja o participatie de 3% la Precision Castparts. Daca pretul final pe actiune platit de Berkshire va depasi cotatia din piata dupa modelul altor tranzactii similare, Berkshire ar putea fi nevoita sa plateasca semnificativ peste 30 de miliarde de dolari. Prin preluarea Precision Castparts, conglomeratul condus de Buffet ar continua seria investitiilor in sectorul industrial, inceputa cu aproximativ un deceniu in urma.

In 2009, Berkshire Hathaway a preluat operatorul american de cale ferata BNSF, intr-o tranzactie care a evaluat compania la 34 de miliarde de dolari si a inclus si preluarea unor datorii de 10 miliarde de dolari. Berkshire detinea deja la momentul tranzactiei din 2009 o participatie de 22% la BSFN.

Afacerile Berkshire includ companii din sectorul asigurarilor, precum reasiguratorul General Re, dar si participatii in alte companii, printre care Coca-Cola, American Express si Mars. In prezent, Buffet se situeaza pe pozitia a treia in topul miliardarilor la nivel global. Cel mai bogat om din lume este Bill Gates, cu 85,1 miliarde de dolari, urmat de Amancio Ortega, cu 72,8 miliarde de dolari.

Sursa foto: Mediafax Foto