Tranzactie iminenta in bricolaj: La un an de la plecarea din Romania, nemtii de la OBI sunt tot mai aproape de a pune mana pe rivalii de la BauMax

OBI, grupul german specializat in bricolaj, companie care din cauza rezultatelor slabe a parasit in vara anului trecut piata locala, este tot mai aproape de a achizitiona concurentul austriac BauMax, un alt mare jucator al pietei europene de profil, dar care s-a confruntat cu mari probleme financiare in ultimii ani.

Potrivit unor surse apropiate tranzactiei, nemtii de la OBI se afla in discutii avansate cu autoritatile de reglementare din Austria si cu oficialii grupului BauMax pentru o preluare a activelor detinute de catre austrieci.

Desi niciuna din parti nu a dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect, la finele saptmanii trecute o publicatie germana nota ca retailerul german OBI a solicitat Comisiei Europene avizarea tranzactiei cu BauMax, noteaza presa internationala.

In urma tranzactiei, nemtii de la OBI vor sa preia un numar de 69 de magazine dintr-un total de 106 ale BauMax din Austria, Slovenia, Republica Ceha si Slovacia, iar achizitia va presupune preluarea intregului personal din unitatile selectionate precum si stocurile disponibile.

OBI detine in prezent numai 10 magazine pe piata din Austria si are circa 4.000 de angajati.

Dedeman urca pe locul 4 in...

OBI, in discutii pentru preluarea BauMax inca din toamna anului trecut

Nemtii de la OBI sunt interesati de mai mult timp de operatiunile BauMax, companie pentru care proprietarul austriecilor chiar a scos la licitatie mai multe opere de arta evaluate la cateva zeci de milioane de euro.

O data cu aparitia informatiilor unei inevitabile preluari din cursul anului trecut, Tangelmann, compania care detine grupul OBI la nivel european, nu a dorit sa comenteze pe baza informatiilor aparute in presa, in timp ce un purtator de cuvant al Baumax a declarat ca la momentul respectiv “nu exista nicio discutie de vanzare”, iar bancile sustin procesul de reconstructie al companiei.
Atat OBI cat si Baumax sunt doi dintre cei mai importanti retaileri de bricolaj care in cursul anului trecut au parasit piata din Romania, nemtii – in urma unui exit de pe plan local, iar austriecii cumparati de catre francezii de la Leroy Merlin.

Decizia exitului OBI a venit la nici sase ani de la intrarea in Romania, surse din piata declarand pentru wall-street.ro la finele lunii mai a anului trecut despre intentiile retailerului de a pleca, spatiile sale urmand sa fie ocupate din toamna de catre retailerul grec de jucarii Jumbo, compania aflata in plina expansiune la nivel local.

Nemtii de la OBI au inregistrat pierderi cumulate in intervalul 2008 – 2012 de circa 65 milioane de euro, echivalentul a circa 13 milioane de euro pe an, insa in 2013 compania a revenit pe profit dupa vanzarea unor active, ceea ce le-a adus un rezultat net favorabil de peste 20 de milioane de euro.

Citeste si:
Mambricolaj se listează pe bursă după ce acțiunile s-au vândut...
Mambricolaj se listează pe...

Afacerile OBI in Romania au crescut din 2008 si pana in anul 2011, cand au atins circa 42 de milioane de euro, insa pierderile si datoriile nemtilor s-au adancit si mai mult, retailerul ajungand ca in 2012 sa aiba datorii de doua ori mai mari decat la intrarea pe piata si pierderi de aproape 13 milioane de euro. Leroy Merlin, unul dintre cei mai mari retaileri specializati in bricolaj din Europa, companie care detine in Romania doua magazine de bricolaj (Bucuresti si Craiova), a cumparat cele 15 magazine ale Baumax de pe plan local, potrivit unui comunicat al companiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri