Negocierile dintre patronatul ROMATSA si sindicate au continuat sambata si duminica, existand premizele gasirii unor solutii care sa duca la renuntarea la greva generala anuntata pentru 1 septembrie, potrivit ROMATSA.

"In cursul zilei de 29 august la sediul ROMATSA au continuat negocierile intre patronat si sindicat pentru finalizarea noului contract colectiv de munca si pentru a stinge conflictul care a generat declararea grevei generale anuntata pentru data de 1 septembrie. Au fost analizate majoritatea revendicarilor, existand un consens asupra acestora din partea comisiilor de negociere. Negocierile continua si astazi, disponibilitatea ambelor parti creand premizele pentru gasirea solutiilor si pentru rezolvarea divergentelor existente, astfel incat ROMATSA sa asigure in continuare, in conditii normale operationale si tehnice, serviciile de trafic aerian", a anuntat ROMATSA, printr-un comunicat, citat de Mediafax.

Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a cerut vineri sindicatelor ROMATSA, dupa demisia directorului general, sa renunte la greva generala programata pentru 1 septembrie, apreciind ca protestul este inutil si afecteaza activitatea din domeniul aerian si "confortul cetateanului". Intrarea angajatilor Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) in greva generala de la 1 septembrie este legala, potrivit unei decizii luate vineri de Tribunalul Bucuresti, care nu este definitiva.

Controlorii de trafic aerian ROMATSA au anuntat luni ca vor intra in greva generala din 1 septembrie, daca cele 14 revendicari pe care le au nu vor fi solutionate, ei sustinand ca problemele lor sunt "de viata si de moarte" si privesc siguranta calatorilor. Directorul ROMATSA, Aurel Stanciu, a fost numit in functia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, printr-o decizie semnata de premierul Victor Ponta si publicata marti in Monitorul Oficial.

In 15 iulie, sindicalistii ROMATSA au fost in greva de avertisment, timp de doua ore, perioada in care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obisnuite. Acestia au 14 revendicari pe care le solicita in noul contract colectiv de munca. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani si introducerea unui articol prin care, dupa aceasta varsta, un controlor de trafic sa aiba posibilitatea sa fie trecut pe un alt post in ROMATSA pe masura pregatirii lui, in speta la o directie operationala sau de siguranta.

Citeste si:
ANAT: Romatsa se joaca cu nervii nostri si ai clientilor nostri
Alin Burcea, ANAT:...

Sursa foto: Avion / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Greva Romatsa, suspendata. Traficul aerian a revenit la normal