Cele mai mari companii din Romania prezente in Deloitte Central Europe Top 500 au inregistrat o rata medie anuala de crestere a veniturilor de 5,3%, comparativ cu numai 0,3% cat a fost media in regiune.

Deloitte Central Europe Top 500

De asemenea, numarul companiilor romanesti prezente in clasamentul Deloitte a crescut fata de anul trecut de la 42 la 46, plasand Romania pe locul al 4-lea, cu o pozitie mai sus fata de 2014. In acelasi timp, veniturile totale ale companiilor din Romania au crescut cu aproape 7% pana la 46 miliarde euro. Prin comparatie, veniturile totale ale tuturor companiilor prezente in Top 500 au scazut cu 1,8% fata de anul trecut, ajungand la 682 miliarde euro. De asemenea, 30 de companii romanesti au urcat in clasament fata de anul anterior si 8 companii noi au intrat in clasament.

"Locul pe care Romania il ocupa in Deloitte CE Top 500 reflecta, in mod cert, gradul de interes al investitorilor, precum si buna sa pozitionare. Cu o crestere microeconomica constanta, Romania se situeaza printre campionii regionali in ceea ce priveste cresterea economica. Este de asteptat ca aceasta evolutie sa continue, dar acest lucru depinde foarte mult de stabilitatea politica, legislativa si fiscala a tarii, care reprezinta elemente-cheie pentru o dezvoltare semnificativa a mediului economic si de afaceri", a spus Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte Romania.

Industria energiei si a resurselor a contribuit cel mai mult la pozitia Romaniei in clasament, cu venituri cumulate de 18,943 miliarde euro, urmata de industria de bunuri de larg consum si transporturi cu 13,378 miliarde euro, industria prelucratoare cu 9,526 miliarde euro, tehnologie, media si telecomunicatii cu 2,849 miliarde euro si industria de sanatate cu 1,311 miliarde euro.

Industriile-cheie reprezentate de cele mai mari companii din regiune (bunuri de larg consum, transport, energie si resurse si industria prelucratoare) au generat peste 90% din veniturile totale.

Cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o Auchan, care a urcat 217 de locuri pana pe pozitia 237, in timp ce Enel, Oscar Downstream si Interagro nu au mai intrat anul acesta in clasament. In ce priveste actionariatul companiilor romanesti prezente in clasament, cele mai multe sunt multinationale (36) si numai trei reprezinta entitati detinute de antreprenori romani.

"Statistica arata ca activitatea antreprenoriala s-a intensificat, iar procentul celor care intentioneaza sa-si deschida o afacere in urmatorii trei ani este cel mai mare din regiune. Cu toate acestea, faptul ca in clasament avem doar trei companii romanesti detinute de antreprenori locali este un semn ca disponibilitatea resurselor este inca scazuta si politicile publice nu sunt suficient de incurajatoare pentru asumarea unor riscuri de ordin financiar", a spus George Mucibabici, Presedintele Deloitte Romania.

Romania poate deveni un jucator mult mai interesant pe piata. Daca se va concentra pe lucrurile fundamentale in atragerea investitiilor, nu exista niciun motiv pentru care Romania sa nu devina a doua mare economie din Europa Centrala, dupa Polonia - Hein van Dam, Partener Coordonator Consultanta Financiara Deloitte Romania

Clasamentul celor mai mari banci si companii de asigurare arata acelasi numar ca in anul precedent: sase banci si patru companii de asigurare. Cu active totale de 51,9 miliarde euro, sectorul bancar a inregistrat o usoara crestere, de la 51,1 miliarde euro in anul anterior. Clasamentul a ramas la fel, cu Banca Comerciala Romana (BCR) pe prima pozitie, urmata de BRD- Groupe Societe Generale si Banca Transilvania, pe urmatoarele locuri.

Primele trei locuri din clasamentul Deloitte Central Europe Top 500 au ramas neschimbate fata de anul trecut. In ciuda unei scaderi a veniturilor in euro cu 5,5% (in zloti cu 5,9%), PKN Orlen din Polonia isi pastreaza pozitia de lider, urmata de MOL din Ungaria si Skoda Auto din Republica Ceha.

Editia a IX-a a raportului Deloitte Central Europe Top 500 include 18 tari din Europa Centrala si Ucraina (500 de companii, 50 de banci si 50 de companii de asigurare).

Sursa foto: crestere, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri